Poveşti din ClujClujul vintagePropaganda comunistă de pe cutiile de chibrituri

Propaganda comunistă de pe cutiile de chibrituri

Prima parte a erei comuniste a stat și sub semnul unei ample campanii de propagandă pe… cutia de chibrituri. Ajungând în cele mai îndepărtate colțuri ale țării și la toate categoriile sociale, banalul ambalaj a fost purtătorul unor mesaje dintre cele mai variate, de la îndemnul de a merge la vot, la ovații adresate tovarășului Stalin.

Sfaturi pentru agricultori

Pentru recolte bogate, intră în tovărășie”, „Muncind în Gospodăriile de Stat, vă creați condiții mai bune de viață” sau „Sporești recolta prășind de trei ori” apar pe cutiile de chibrituri din anul 1955.

Gândacul de colorado trebuia și el exterminat, astfel că toți cultivatorii erau îndemnați să „apere” culturile de acest dușman, mesaj transmis tot prin intermediul etichetelor de pe cutiile de chibrituri. Educația realizată prin micul manual din buzunarul tuturor era de folos comunităților sătești care trebuiau „civilizate”. Pentru a feri gospodăriile de incendii, era indicat ca oamenii să depoziteze cât mai departe de casă fânul și paiele, dar nici creșterea recoltei nu era neglijată: „Pentru recolte bogate să dezmiriștim imediat după seceriș”.

Astfel, trecerea de la agricultura de subzistență la marea producție agricolă s-a făcut inițial pe cel mai ieftin și eficient instrument de publicitate. Mesajul ajungea astfel în satele unde informația ar fi ajuns dificil sau aproape deloc.

Ovații și entuziasm

În anul 1949, Stalin împlinea 70 de ani. Cutia de chibrituri reflecta acest eveniment printr-un text plin de înflăcărare: „Trăiască 21 decembrie, a 70-a aniversare a eliberatorului și prietenului poporului român, Tovarășul Stalin!”.

Alte mesaje încurajatoare îi vizau pe mineri, pe tinerii muncitori și în general pe toți cei ce muncesc, 1 Mai, ziua internațională a muncii fiind bine reflectată pe pachetele de chibrituri, alături de mesaje despre prietenia româno-sovietică.

„Omul nou” trebuia să lase în spate credințele primitive în forțe supranaturale, așa că în mod surprinzător mesajele de tipul „Leacurile și descântecele băbești sunt amăgiri primejdioase. Feriți-vă de ele!” apar în anii ‛50 alături de informații adresate cetățenilor cu privire la Crucea Roșie sau la cursurile pentru apărarea sanitară. Alături de propagandă, se făcea astfel și educarea poporului, iar cutia de chibrituri a fost suportul cel mai indicat pentru a răspândi informații dintre cele mai diferse.

Culturalizarea maselor

Îndemnul ca oamenii muncii și colectiviștii să viziteze diferite obiective turistice făcea parte din campania de îndrumare a celor care până atunci stătuseră în satul lor, neieșind niciodată în lume.

Dacă înainte posibilitățile majorității oamenilor erau reduse, doar protipendada permițându-și ieșiri sau excursii, acum toți cetățenii se puteau bucura de vizite în orașe; „Colectiviști, vizitați Bucureștiul!” este cel mai reprezentativ slogan regăsit pe etichetele cutiilor de chibrituri.

Lupta pentru lichidarea „neștiinței de carte” era un alt obiectiv al noii conduceri, iar participarea la evenimente organizate în cadrul căminelor culturale aveau menirea nu numai de a eleva masele, ci chiar de „a lupta pentru pace” – o sintagmă des utilizată în perioada comunistă.

Omul se putea bucura de binefacerile sistemului atât din punct de vedere social, cât și cultural. Cutiile de chibrituri de la începutul perioadei comuniste reflectă de fapt realitatea satului românesc: sărăcie, analfabetism și primitivism care răzbăteau din lumea rurală, sfaturile și îndemnurile de pe cutiile de chibrituri având pe lângă rolul propagandistic și un evident rol educativ.

Filumenia, o pasiune care menține vie atenția asupra cutiei de chibrituri

Provenind din grecescul philos = iubitor și latinescul lumen = lumină, filumenia reprezintă arta de a colecționa ambalajele cutiilor de chibrituri. Putem azi descoperi istoria României relatată altfel, prin intermediul unui banal dreptunghi din carton, datorită pasiunii și entuziasmului unor colecționari cum sunt doamna Dorotea Momir sau Robertino Minculescu, care prin miile de cutii pe care le posedă ne oferă posibilitatea de a redescoperi pitorescul unor perioade de mult apuse.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article