Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariPovestea cu aromă de lavandă de care ne-am bucurat în echipă

Povestea cu aromă de lavandă de care ne-am bucurat în echipă

Noi, echipa de la Cluj Web Story, am primit o invitaţie de nerefuzat. Ne plac oamenii cu gânduri şi intenţii bune, oamenii harnici şi, dacă au rostit şi „pupuri” (plăcinte pe vatră făcute în Judeţul Alba) ne-am urcat în maşini şi am pornit la drum, într-o zi cu soare, din iunie 2020.
Într-un sat tradițional ardelenesc, cu căsuțe linistite și calde găsești Povestea cu Lavandă.
Chiar dacă am ajuns într-o zi toridă de iunie, vântul cald aducea mirosul de lavandă până aproape de drumul principal. Pe lângă oaza de liniște pe care o întâlneşti la marginea căsuțelor din Stremţ, mai găsești și povestea unei familii care te așteaptă cu cele mai delicioase plăcinte cu lobodă.
Delicatesele autohtone se pot savura în timp ce priveşti plantaţia de lavandă de pe unul din scaunele sau băncuţele aşezate cu mult bun gust. Iar, dacă ridici puțin privirea, te poți delecta cu priveliștea munților și a cerului lipsit de nori, care se arată în zare. (Bianca Sorescu, editor Cluj Web Story)
E un lucru ştiut că lavanda are fel de fel de proprietăți şi că simpla ei prezență poate să calmeze până şi cel mai agitat om. Aşa am fost eu în excursia la Povestea cu Lavandă din județul Alba. Venind după o perioadă tumultuoasă, am adorat liniştea şi calmul şi m-am bucurat de câteva ore furate în mijlocul lanului movuliu. Iar ospitalitatea oamenilor de acolo m-a făcut să îmi doresc să le mai trec pragul. Şi asta vă spun şi vouă: mergeți şi vizitați locul, căci în mod sigur, nu o să regretați! ( Irina Ielciu, editor Cluj Web Story)
Ce are special aceasta plantație?
Ea spune povestea plină de trudă a unei familii care iubeşte frumosul. Printre capitolele acestei poveşti aflăm despre ospitalitatea românească și despre frumusețea unui câmp de lavandă cu decoruri albe, despre dorinţa unor părinți de a împlini visul copilului lor care, de mic, şi-a dorit să devină agricultor în satul în care s-a născut.
Și dacă nu te saturi de lavandă în câteva ore petrecute acolo, o poți aduce acasă datorită uleiurilor esențiale și produselor fabricate de proprietarii plantaţiei Povestea cu Lavandă.
Povestea cu lavandă merită să fie spusă tuturor. Este povestea unei familii dornice să facă o  schimbare în comunitate și să ne încânte cu minunatele produse din cultura proprie de lavandă. Multă muncă, curaj, pasiune și un loc plin cu florile mov fac ca această poveste să pară de neimaginat. (Alexandru Szabo, editor Cluj Web Story)
Relaxarea = Tonuri de violet + Parfum de lavandă

Prezența pe un câmp cu lavandă este o experiență senzorială deosebită, iar ieșirea din izolare nu poate fi mai plăcut trăită decât respirând mirosul aromat emanat de această plantă din ce în ce mai prezentă pe teritoriul Transilvaniei.

O zi banală poate fi transformată într-una de neuitat printr-un periplu printre plantele înflorite ale căror calități curative reușesc să binedispună, să calmeze, dar în același timp să energizeze. Plantațiile de lavandă sunt o încântare pentru mediul online care fără să poată transmite parfumul îmbietor, este martorul unei explozii a nunațelor de violet.

Mobilierul de grădină, alb imaculat contrastează cu pigmentul particular de mov, dar și cu albastrul senin al cerului de iunie. În mijlocul naturii a fost creat un ansamblu elegant care a îndemnat vizitatorii să zăbovească, pierzându-se armonios în mijlocul florilor.

Produsele locale „pup”-uri (plăcinte umplute coapte pe vatră) pregătite din amestecuri de lobodă, brânzeturi și varză, completate cu deserturi din lavandă și nectar de caise și piersici au făcut ca papilele gustative să fie în extaz. Proaspete și apetisante, sățioase și hrănitoare, aceste bunătăți pregătite de mâini dibace, i-au încântat și pe cei mai dificili degustători.

După o zi petrecută în natură, am apelat la apa de lavandă: aceasta tratează arsurile solare, înțepăturile de insecte, diverse afecțiuni ale pielii, dar are și efect calmant, antiseptic și cicatrizant. Cultivată ecologic, lavanda de pe proprietatea Stan, din Stremț, județul Alba este prelucrată este în cele mai sigure condiții, rezultând această apă care este cel mai lejer leac pentru astfel de probleme. Efectul calmant și parfumul dulceag, discret, floral, cu note ierboase, te face să uiți de pata roșie de pe piele. (Dr. Ancuţa-Lăcrimioara Chiş, editor Cluj Web Story)

Alex este numele băiatului familiei Stan, cei care au investit bani şi muncă, la Stremţ, de dragul fiului student la Cluj, la Agricultură şi care abia aşteaptă să se întorcă acasă, în sat, să practice meseria la care visa încă din gimnaziu.
Un antreprenor tânăr, care are dorinţa să materializeze toate informaţiile acumulate în facultate, prin scrierea unei povești cu iz de lavandă. Este o afacere la început de drum, cu multă implicare și devotament. Sper ca această poveste să ajungă să relaxeze cât mai mulţi trecători, să-i facă să aprecieze lucruri simple și să încurajeze tinerii să rămână pe pământ românesc.
O familie minunată, tradiţională, care îţi bucură sufletul când o întâlnești și vezi că…da, împreună, se poate. (Gyorgydeak Patricia, editor Cluj Web Story)
Mulţumim pentru această experienţă!

Mai Multe

More article