Poveşti de binePoveşti cu mâncarePovestea aromată a cidrului

Povestea aromată a cidrului

Când toamna ne oferă mere, facem cidru! Corect? Această băutură unică a fost mereu apreciată pentru aroma ei, încă din antichitate. Mai mult decât atât, după cum veți afla în următoarele rânduri, a fost o perioadă de timp în care cidrul era consumat în locul apei. Dar să începem cu începutul…

Ca o scurtă introducere, cidrul este băutura alcoolică obținută prin fermentarea sucului de mere. Nu se cunoaște cu exactitate când a fost descoperită această băutură, însă experții spun că ar putea exista încă din perioada în care au început să fie cultivate merele. Multe surse istorice afirmă că Grecii și Romanii au fost cei care conservau sucul de mere prin fermentația acestuia.

Atunci când Galia a fost invadată de Romani, în jurul anului 55 î.Hr., aceștia au descoperit că băutura era într-adevăr apreciată de oamenii locului. Un lucru interesant este că populația de acolo se confrunta cu problema apei care nu era potabilă. În schimb, au descoperit că alcoolul are un rol purificator, iar astfel cidrul a devenit o alternativă sigură pentru consum. Nu doar că era ușor de păstrat, dar concentrația relativ mică de alcool din băutură a făcut-o alternativa ideală, în locul apei. În plus, toată lumea îi aprecia gustul. Chiar și în zilele noastre, cidrul continuă să fie printre cele mai populare băuturi din Anglia.

Dar cum îl alegem dintr-o mulțime de sortimente? Dacă analizăm un pic caracteristicile, trebuie să luăm în considerare faptul că nuanța poate să difere în funcție de soiul merelor, de la galben-auriu, până la galben-maro. Mai mult decât atât, la fel ca și vinul, poate fi sec, dulce sau între cele două. De preferat ar fi să alegem un cidru făcut 100% din suc de mere, fără adaos de zahăr, coloranți sau arome. În general merele care se pretează pentru această băutură sunt mai acrișoare, cu o aciditate destul de mare și tanini puternici.

Procesul efectiv pentru obținerea cidrului se aseamănă cu cel pentru obținerea vinului. Merele se presează, apoi sucul se filtrează și se lasă la fermentat la temperaturi scăzute. Această fermentare poate fi făcută de drojdiile care se găsesc în mod natural pe coaja mărului sau pot fi adăugate, ultima variantă fiind cel mai des utilizată. În final, zahărul din suc va fi transformat în alcool și CO2.

Cidrul este gata pentru consum după ce au trecut minim două luni din momentul opririi fermentației și poate fi maturat până la trei ani. Deoarece aroma merelor diferă foarte mult de la un soi la altul și cidrului i se vor imprima arome caracteristice. Așadar, rămâne doar să încercăm cât mai mult tipuri… e toamnă, anotimpul perfect!

Articolul precedentSecretele ceaiului
Articolul următorExcludem sau nu zahărul din dietă?

Mai Multe

More article