Poveşti din ClujClujul vintagePalatul Prefecturii, de la Camera de Comerț la sediul Partidului Comunist

Palatul Prefecturii, de la Camera de Comerț la sediul Partidului Comunist

Frumoasa clădire a Prefecturii, realizată după planurile arhitectului József Huber în 1910 pentru a fi sediu al Camerei de Comerț a Clujului are trei fațade și este o combinație de elemente gotice, renascentiste, maure și detalii florale, într-un melanj deosebit de atrăgător. Cele două curți interioare au fost proiectate pentru a oferi lumină naturală într-un mod generos și avantajos. Soclul mozaicat și fațada principală având la colțuri corpuri semicilindrice acoperite cu foiță de plumb, conferă clădirii un aer distins, delicat, dar și somptuos.

Camera de Comerț Cluj s-a înființat în 1851 prin ordinul Guvernatorului Transilvaniei Ludovic de Wohlgemuth. Alături de cea clujeană, s-au deschis Camere de Comerț la Brașov și Timișoara. Camerele de Comerț din Transilvania s-au înființat între primele 10 din lume (cea mai veche a apărut în 1599 în Franța). Actul de naștere al acestei instituții a fost redactat în limbile română, maghiară și germană.

Camerele de Comerț și Industrie au reprezentat modernizarea sectorului producției și anularea privilegiilor medievale ale breslelor. Printre cele mai importante realizări au fost introducerea căii ferate Oradea – Cluj – Brașov, trecerea de la vechiul sistem de măsuri și greutăți la sistemul metric modern, extinderea rețelei telegrafice, reglementarea comerțului ambulant, înființarea primei bănci din Cluj, dar și tariful vamal general. Primul Președinte al Camerei a fost siderurgistul Sámuel Dietrich, unul dintre cei mai reprezentativi industriași ai Clujului.

Interioarele generoase adăposteau pe lângă birourile administrative și vitrine cu mostre de produse ale celor mai importante fabrici și ateliere de producție din zonă. În perioada interbelică, anumite încăperi au fost închiriate tipografiei și editurii Ellenzék și redacției revistei Societatea de Mâine.

În 1949 Camerele de Comerț au fost desființate, astfel că sediul de la Cluj a fost atribuit Partidului Muncitoresc Român, devenit în 1965 Partidul Comunist. Comitetul Județean de Partid și-a avut sediul aici până în 1989, la căderea regimului totalitar. Ultimul prim-secretar (șeful județului pe linie politică) a fost Ioachim Moga care a predat funcția de conducere, revoluționarilor intrați în instituție. Cel care a preluat pentru scurt timp conducerea județului a fost actorul Dorel Vișan.

Până în 2011, clădirea a găzduit alături de Prefectură și birourile Consiliului Județean. Camera de Comerț reînființată după 1990, funcționează acum în fostul Hotel Astoria de pe Strada Horea (din 1994).

 

Mai Multe

More article