Poveşti din ClujClujul vintagePalatul Comitatului, actualul palat al Primăriei

Palatul Comitatului, actualul palat al Primăriei

Conceput de reputatul arhitect Alpár Ignác, palatul a fost construit între anii 1896-1897 la intersecția căii Mănășturului cu strada Petru Maior. Clădirea cu elemente neo-baroce în forma literei „L” are două corpuri, latura mai lungă fiind pe strada Petru Maior.

Intrarea principală cu scara de onoare se află pe calea Mănăștur. La parter erau inițial  serviciul pretorului și casieria, la primul etaj erau birourile comitelui, comitelui adjunct și a secretarului șef, iar la ultimul etaj se afla serviciul construcțiilor publice. Comitatele erau cele mai importante organe ale administrației locale, la ale căror adunări plenare aveau drept de vot toți nobilii, indiferent de avere.

Sala mare de ședințe (cu dimensiunea de 20 X 12 m) situată pe două nivele, cu acces de la etajul întâi are un hol propriu, o mică sală de consiliu, iar în trecut avea și o tribună, azi eliminată, de unde publicul putea viziona ședințele. Această încăpere fastuoasă era locul unde alături de întrunirile oficiale aveau loc baluri, expoziții și concerte.

De-a lungul timpului, clădirea și-a păstrat rolul administrativ, diverse instituții publice având sediul aici. În anii ‘80 ai secolului XX, când Consiliul Județean deținea clădirea, a fost construită o nouă încăpere, „sala de sticlă”, în spațiul uneia din cele două curți interioare. A fost inexplicabil cum sala mare de consiliu rămânea nefolosită, în timp ce o nouă sală, mult mai strâmtă, improprie și lipsită de gust a fost tot mai utilizată. Se spunea că arhitectura vechii săli, cu boltă în leagăn, stucaturi și candelabre sofisticate intimidează și apasă, astfel că alegerea unei săli seci și lipsite de pretenții estetice pare alegerea perfectă pentru politicienii care se pliază perfect pe un decor simplist și anost. La fel, după 1990 când în clădire s-a instalat Primăria orașului s-a păstrat același obicei de a utiliza „sala de sticlă” în detrimentul sălii mari. Acum, în fosta sală de bal sunt instalate birourile Direcției Generale de Urbanism.

Turnul de colț este un reper semnificativ în peisajul zonei și era un simbol al puterii statului. Armonios și robust, dar ornamentat în stilul sobru al clădirilor oficiale, turnul a fost dotat în 2016 cu un ceas al cărui gong sună zilnic la orele 09:00, 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00 cu primele acorduri din „Rapsodia Română” de George Enescu. În data de 23 februarie, în cinstea lui Matia Corvin, regele născut la Cluj, din turnul Primăriei răsună muzică renascentistă, „La Primavera”, de Giorgio Mainerio.

Surse info + foto:  Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014 / Vais, Gheorghe – Clujul eclectic, UT Press, Cluj-Napoca, 2009 / Asociația Clujul de Altădată

Mai Multe

More article