Muzica de sub New York

Naveta în metroul newyorchez nu este o activitate tocmai plăcută, cum povesteam acum câteva postări. Totuși, se pare că artiștii au găsit un leac temporar pentru îmbufnarea și graba pasagerilor: muzica.

În stațiile mari, cum ar fi cele de la strada 42 (lângă Times Square) sau strada 34 (lângă Macy’s, faimosul magazin), întâlnești deseori grupuri sau soliști care fac mici spectacole pe culoarele cam neapetisante ale metroului. Astfel, prin labirintul subteran al stațiilor, răsună jazz, salsa, samba, rock, muzică clasică, gospel, violoniști, chitariști – cam tot ce iți imaginezi. Muzica reușește să le smulgă câteva zâmbete, sau chiar câteva minute oamenilor grăbiți și posaci care aleargă de colo colo în furnicarul care este metroul din New York. Trecătorii primesc o doză de bucurie, iar pentru muzicieni este o metodă de a câștiga un dolar în plus.

Până în 1985 era ilegal că artiștii să cânte în metrou sau pe străzi. De fapt, artiștilor le-a fost interzis să cânte prin metrou de la înființarea metroului newyorchez în 1904. În anii ’30 și ’40, primarul New Yorkului, La Guarida, a interzis activitatea artiștilor și pe străzile orașului. O contestație legală a unui muzician în 1985 a pus capăt prohibiției muzicii în metrou și pe străzi. De atunci, metroul din New York a înființat un program numit „Music Under New York” (Muzica Sub New York), prin care să aducă muzică veselă navetiștilor (mai puțin veseli).

Vă las un video de două minute și cu trei artiști. Personal, unul dintre artiștii mei favoriți din subteranele orașului, este al treilea din video: Yut Chia, un tânăr violonist columbian de origine chineză. Cu banii câștigați din muzică și-a plătit educația. Poate vă povestesc mai multe despre el în altă postare.

Mai Multe

More article