Cluj Web Story

  • Cluj Web Story
    • Poveşti pentru cei mari
    • Tinerii frumoși ai Clujului
    • Vintage web stories
    • Other web stories
    • Povestile Giovannei
  • Travel Web Story
    • Poveşti în imagini
    • Jungle stories
    • Prin New York
  • Wellnes Web Story
    • Beauty Web Story
    • Mind&Soul Web Story
    • Poveşti cu mâncare
  • Events Web Story
  • Home/
  • Vintage web stories /
  • Mesele de Crăciun de odinioară

Mesele de Crăciun de odinioară

26 dec. 2019 Leave a Comment 1210

Sărbătoarea Crăciunului a adus întotdeauna bucuria de a fi alături de cei dragi. Atât cei mari, cât și cei mai mici așteptau cu nerăbdare preparatele care aveau la bază carnea de porc. Ceea ce era specific orașelor din Transilvania și mai cu seamă Clujului, era faptul că măcelarul era cel care avea rolul cel mai important în pregătirea bunătăților.

Cu toate schimbările aduse de dezvoltarea comerțului și de diversificarea produselor alimentare, la începutul secolului XX, la Crăciun, clujenii preferau tot mâncărurile tradiționale. Restricții cu privire la creșterea porcilor în oraș au venit abia în anii ’60, iar dacă nu ținea un porc, fiecare familie își cumpăra unul înainte de sărbători.

Măcelarii orașului erau la mare căutare atunci, deoarece ei pregăteau toate mezelurile. Gustul acestora depindea foarte mult de priceperea măcelarului, de la modul în care acesta sacrifica porcul, până la condimentele pe care le utiliza în prepararea sortimentelor, fiecare având rețete personale, de aceea multe familii, tăiau porcul în funcție de programul măcelarului preferat.

În seara de Crăciun, întreaga familie se așeza la masă, servind preparatele din porc: caltaboș, sângerete, tobă, slănină fiartă cu boia, șoric, cârnaț crud înghețat și jumări, alături de murături din belșug.

Ca preparat de bază se servea friptura de curcan deoarece exista superstiția că pasărea dă cu picioarele înapoi, lăsând problemele în spate pentru a dăinui liniștea și pacea. La Revelion se evita carnea de pasăre, preferându-se în schimb friptura de porc, deoarece porcul scurmă înainte, astfel ca noul an să fie început cu forță și determinare.

Ca desert, cozonacii cu nucă, mac sau brânză se preparau pentru a fi serviți în familie, în timp ce pentru colindători, era obiceiul de a pregăti gogoși. Până spre dimineață familia rămânea trează așteptând colindătorii, fiind un gest de impolitețe ca aceștia să te găsească dormind.

Existau și familii mai îndrăznețe care alături de rețetele tradiționale serveau sosuri pe bază de fructe exotice sau pe lângă cozonac sau kürtőskalács adăugau deserturi mai elaborate, dar bucuria de la masa de Crăciun avea un numitor comun: simplitatea.

În familiile obișnuite din Cluj, era obiceiul ca la masa de Crăciun să se invite o persoană săracă, pentru a avea parte de o masă pe care aceasta nu și-o putea permite. Era gestul suprem de bunătate, invitând persoane din aceeași categorie socială, mesele și cadourile se recompensau prin invitații similare, dar chemând un om sărac care nu avea posibilitatea de a întoarce darul, era semnul dezinteresat al adevăratei iubiri creștine.

Ți-a plăcut povestea?
Înscrie-te pentru a primi săptămânal pe email poveștile de Top.



  • Despre
  • Ultimele Postari
Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis
Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis
Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis
Ultimele postari ale lui Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis (vezi toate)
  • Casa Filstich-Kemény – „Virtutea este însoțită de invidie” - 18 feb. 2021
  • Colegiul Reformat – „Bastilia” Clujului - 4 feb. 2021
  • Clujeanul Carol Popp de Szathmáry – Primul fotograf de război din lume - 21 ian. 2021
Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis
2019-12-26
Tags:
Ancuţa Lăcrămioara Chiş clujul vechi mesele de craciun povesti clujul vechi
26 dec. 2019 Leave a Comment 1211
More
← PreviousCrăciunul cu Matei Corvin
Next →Bucuria Crăciunului. O definiţie.

Related Articles

  • Casa Filstich-Kemény – „Virtutea este însoțită de invidie”

  • Colegiul Reformat – „Bastilia” Clujului

  • Clujeanul Carol Popp de Szathmáry – Primul fotograf de război din lume

  • Sinagoga neologă – comoara în stil maur de pe strada Horea

  • „Taxa pe câine” din anul 1922

  • Primul salon de radio din Cluj

  • Biserica din Deal – cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj

  • Ce-și doreau bărbații căsătoriți? …Sfaturi din perioada interbelică

  • Școala de Menaj pentru Fete

  • Vinerea neagră a Clujului

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cluj Web Story

  • Casa Filstich-Kemény – „Virtutea este însoțită de invidie”

  • Colegiul Reformat – „Bastilia” Clujului

  • Clujeanul Carol Popp de Szathmáry – Primul fotograf de război din lume

  • Sinagoga neologă – comoara în stil maur de pe strada Horea

  • „Taxa pe câine” din anul 1922

  • Primul salon de radio din Cluj

  • Biserica din Deal – cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj

  • Ce-și doreau bărbații căsătoriți? …Sfaturi din perioada interbelică

  • Școala de Menaj pentru Fete

  • Vinerea neagră a Clujului

Etichete

Adrenalin Park alexandru szabo Anca Chitoran Ancuţa Lăcrămioara Chiş Asociatia Clujul de altadata aventuri in jungla burn fitness carte Cluj Cluj-Napoca clujul de altadata clujul vechi clujul vechi si nou concurs Concurs Farmec călătorie electric castle Farmec festival film fotografie Gerovital Gyorgydeak Patricia luminița cuna Mind and Soul Web Story muzică Opera Nationala Romana Cluj-Napoca Opera Naţională Română din Cluj-Napoca povesti clujul vechi povesti de calatorie povesti din Cluj povesti din clujul vechi povesti din jungla povesti dulci povestile Clujului prin lume Prin lume cu Luminiţa Cuna retete dulci Salty Spa Someseni spa la cluj spa someseni sweet Alex Tinerii frumoși ai Clujului UBB Universitatea Babes-Bolyai
  • Acasă
  • Despre noi
  • Shopping
  • Events Web Story
  • Politică de confidențialitate
  • Contact

Copyright © 2017 ClujWebStory.ro, All Rights Reserved. SEO made with Squirrly SEO