Poveşti de călătorieMagie și mister prin legendele din călătorii

Magie și mister prin legendele din călătorii

De pe Tăietura Turcului la Scara Turcilor, Sicilia

Alegem destinații de călătorie în funcție de stare, sugestiile prietenilor, buget sau chiar din curiozitatea stârnită din pozele cu locuri memorabile, văzute în fotografiile altora.

Nisip fierbinte sub tălpi, miros de pește, briza mării, clădiri grandioase, aerul nepoluat al munților sau  străzi cu istorie imprimată în structura arhitectonică a orașelor, ne fac să explorăm și să ne aducem mai aproape lumea.

Și uite așa, încet încet, microuniversul nostru se extinde mereu, prin simplul drum către alte tărâmuri.

Orașele poartă mituri și legende ce fascinează mai ales când sunt povestite chiar de localnici. Acestea, creează mister și magie și te fac să iei la pas locuri pe care s-a plimbat chiar istoria.

Că ești turc, ți s-a spus măcar o dată în viață, dar nu te-ai fi gândit să alegi o destinație turistică doar pentru a vedea cum se reflectă elementul turcesc sau legendele cu turci într-o altă cultură.

Cluj-Napoca abundă în locuri pline de mit, iar Pădurea Hoia și TĂIETURA TURCULUI și-au câștigat notorietatea în rândul turiștilor datorită poveștilor ce se țes în jurul lor.

Eram în taxi, treceam Tăietura, când deodată, șoferul localnic, începe să îmi povestească legenda ei.

Un bun povestitor, îmi spune că ciobanul Donath, văzuse turcii care încercau să cucerească Clujul fără să mai lupte, prin tentativa de a devia Someșul, privând în acest fel, locuitorii de apă.

Așa că, turcii au săpat în apropierea pădurii Hoia, în încercarea de a tăia oarecum, dealul pentru a revărsa Someșul într-o vale a Nădașului.

Ciobanul mitizat, reușește totuși să alerteze cetățenii în timp util, așa că, noi am rămas neasediați de turci, cu Someșul la locul lui și cu un deal cu renume, ce îl trec zilnic localnici și turiști, ce sunt pentru o clipă,  la înălțime pentru a admira panorama, din perspective diferite.

Cât e legendă, cât e adevăr, nu mai contează, deoarece Tăietura Turcului a devenit unul dintre simbolurile orașului.

 

Din Cluj-Napoca, un zbor de două ore, te face să ajungi pe coasta Siciliei, într-un loc ce îi implică tot pe turci-SCARA TURCILOR, care își dezvăluie legenda, de data aceasta, prin povești cu pirați și corăbii.

Intrat în Patrimoniul UNESCO, datorită peisajului unic, SCALA DEI TURCHI, o plajă sălbatică, ce te reconectează cu tine și ce pune în prim plan trăirea, emoția, fluiditatea unui moment, este răsfățată de apa azurie a Mediteranei, ce îi evidențiază incandescentul alb al marnei prin reflecția soarelui în valuri și nisipul auriu al plajei generoase.

Aloe gigant, fichi d’India-niște cactuși  deveniți simbol al zonei, însoțesc pasul curios și relaxat al turiștilor.

Ajuns în fața sclupturii naturale a stâncii, uimirea frumuseții ei te cuprinde, iar Raiul pare a fi aici pentru o clipă.

Legenda acestui spațiu sublim, ne dezvăluie cum sicilenii numeau turci pe toți invadatorii teritoriului, așadar, arabii, berberii și pirații acosatau acolo pentru a putea invada orașele din apropiere.

Poeți, scriitori, au găsit inspirație și au imortalizat unicitatea stâncii albe, prin poezii, dar și nuvele polițiste, păstrând adrenalina demult uitată a piraților invadatori, ce contrastează cu puritatea unui cadou vizual, primit de la natură, făcând-o să devină un punct turistic atractiv.

O imersiune în real, autentic, eu- prin mister, simplitate, călătorie și descoperire.

Convinși sau nu să vedeți aceste locuri, vă las până data viitoare cu gânduri senine, asemenea albastrului infinit al mării mediterane.

Gyorgydeak Patricia©

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article