Distracţie, terci antic şi soare – povestea chefului dacic de la Camp Virtus

Vă povesteam acum ceva timp despre primul parc de reconstituire istorică din zona Clujului – Camp Virtus.

O iniţiativă a asociaţiei Virtus Antiqua, parcul se doreşte a fi un loc de relaxare şi, totodată, de acumulare a unor noi experienţe şi cunoştinte pentru toţi cei care ȋşi doresc să ȋncerce lucruri noi, sunt pasionaţi de istorie sau pur şi simplu, ȋşi doresc să petreacă timp de calitate ȋn aer liber.

Dacii din Virtus Antiqua au făcut chef weekend-ul trecut la Sălicea, marcând astfel primul eveniment Camp Virtus.

Astfel, pentru şase ore, oamenii curajoşi care au decis să ȋi viziteze s-au bucurat de o după-amiază plină de aventură, soare şi distracţie.

Nici bine nu s-a deschis poarta, că oamenii au şi ȋnceput să sosească. Gazdele le-au pregătit tot felul de activităţi specifice, fie că vorbim despre probe de ȋndemânare fizică sau de degustare a unor preparate ce ţin de gastronomia dacică.

Astfel, invitaţii au putut să tragă cu arcul, să arunce cu praştia, să tragă de funie sau să ia parte la antrenamente de luptă. Costume dacice au fost expuse pentru a putea fi admirate, iar cei curioşi au avut şansa să afle cum se ȋmbrăcau dacii, care erau armele specifice lor, dar şi ce stil de luptă abordau.

Cei mici s-au transformat ȋn mici arheologi şi au descoperit tot felul de obiecte ȋngropate ȋn pământ şi pe care le-au păstrat apoi drept amintire.

Cei care doreau să se relaxeze au avut ocazia să o facă ȋn timp ce stăteau pe pătură jucând diferite jocuri antice, sau la umbră ȋn timp ce savurau un pahar de vin fiert preparat după un model antic.

Fără ȋndoială, cel mai aşteptat moment a fost degustarea terciului dacic, gătit după o “reţetă” reconstruită după descoperirea unor rămăşiţe de mâncare carbonizată la Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a dacilor.

cheful dacic (5)

Terciul conţinea boabe de muştar, arpacaş, mei, ovăz, linte, carne şi diferite condimente, rezultatul fiind o mâncare gustoasă, pe placul tuturor celor care au ȋncercat-o.

Trăgând linie, cheful dacic a fost un prim eveniment de succes, scopul lui fiind strângerea de fonduri pentru construcţia unei căsuţe dacice (replică după un model de la Sarmizegetusa), iar cei din Virtus Antiqua le mulţumesc celor care i-au ajutat să se apropie de ȋndeplinirea acestui obiectiv.

Dacă vreţi să vă simţiţi şi voi adevăraţi daci, ȋi puteţi ajuta intrând pe pagina www.campvirtus.ro – secţiunea Sprijin.

cheful dacic (8)

Totodată, voluntarii Virtus Antiqua vă cer un simplu vot pentru reconstrucţia cuptorului de pâine cu design antic, locul unde se vor desfăşura câteva dintre activităţile de gastronomie antică, dar şi contemporană.

Se poate vota aici: http://comoncluj.ro/votes/initiative/131

Haideţi să ajutăm ȋmpreună ȋndeplinirea unui vis!

Salve!

Irina Ielciu