Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariLa ce sunt bune cojile de portocală?

La ce sunt bune cojile de portocală?

În sezonul rece consumăm mult mai multe portocale decât o facem în restul anului.

Din foarte multe motive: pentru că oferă organismului nostru vitaminele de care acesta are nevoie, pentru că asociem mirosului – sărbătoarea Crăciunului, pentru că nu mai putem merge în grădină ca să ne alimentăm cu fructe, pentru că ştim că Moşul varsă portocale din desaga lui, etc. Cert este că nu cred să existe prea multe case în care să nu se consume iarna , citrice portocalii.

Şi acum vă întreb: ce faceţi cu coaja portocalelor? O aruncaţi? Dacă răspundeţi afirmativ, ar fi cazul să citiţi rândurile de mai jos, pentru a vedea în câte moduri la care nici nu v-aţi gândit, pot fi folosite cojile de portocale. Pe foarte multe dintre ele le-am încercat şi eu, de aceea vi le recomand cu toată încrederea!

  1. Ceaiul negru va fi mult mai gustos dacă punem în el câteva coji uscate de portocale. După ce aţi decojit fructul, îndepărtaţi cât mai mult din porţiunea aceea albă, care poate da un gust amărui. Lăsaţi apoi cojile să se usuce, timp de câteva zile, într-un loc răcăros. După ce s-au uscat, închideţi-le într-un borcan etanş şi folosiţi-le cu încredere ori de câte ori vreţi să beţi un ceai negru aparte.
  2. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, antifungice şi antibacteriene ale cojilor de portocală, acestea pot fi fi folosite pe post de exfoliant natural. Curăţaţi cu grijă tenul, pentru a îndepărta orice urmă de fard sau de impurităţi, apoi tamponaţi-l cu coajă de portocală, pe care o strângeţi uşor între degete, pentru a da voie uleiurilor să iasă din coajă şi să pătrundă în ten.
  3. Şi o mască naturală poate fi făcută tot din coji de portoclae, amestecată cu brânză proaspătă de vacă. Lăsaţi masca să acţioneze pe faţă preţ de 15—20 de minute şi veţi vedea cât de luminos şi sănătos va fi tenul vostru!
  4. Un odorizant natural şi îmbietor poate fi repede făcut din cojile puse pe calorifer. Acestea vor înmiresma camera preţ de câteva zile.
  5. Şi partea albă a cojilor poate fi de folos. Aceasta dă strălucire lemnului mat şi învechit.
  6. Deşi par a fi acide, cojile de citrice fac adevărate minuni pentru digestie, deoarece au în compoziţie substanţe care ajută la o bună digestie şi calmează şi iritaţiile stomacale.
  7. Tot cojile portocalelor au şi un efect antiinflamator. Consumând regulat coji de portocale, mai ales în cazul persoanelor care au un risc ridicat de infecţie, înlăturaţi riscul acestor infecţii. Radeţi coaja şi amestecaţi-o cu puţină miere şi consumaţi-o cât mai des.

 

Dacă vă mai spun şi că din coji de portocale a fost creat un combustibil, să nu vă miraţi! James Clark, cercetător la Universitatea din York, Marea Britanie, a construit un cuptor cu microunde, cu ajutorul căruia a transformat coaja de portocală în ulei. În acest cuptor a introdus câteva coji de portocale, care s-au descompus şi care au eliberat un gaz ce a fost stocat şi distilat, rezultând un produs lichid. James Clark susţine că gazele rezultate în urma acestui proces pot fi utilizate pentru producerea de ulei, material plastic, produse chimice şi combustibili. Cine ştie ce ne va adduce viitorul? Poate o maşină ce se alimentează cu portocale…

Până atunci, bucuraţi-vă de aceste fructe portocalii şi folosiţi nu doar pulpa lor ci şi coaja!

 

Angel

Mai Multe

More article