Data de 2 iunie 1944 marchează vinerea neagră a Clujului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a face cât mai dificilă relocarea trupelor germane de pe frontul de Est către cel de Vest, forțele aeriene americane au bombardat gara și împrejurimile. Acest atac a fost prima operațiune militară americano-sovietică, Aliații pregătind minuțios Debarcarea din Normandia (6 iunie 1944). La ora 09:02, sirenele anunțau un atac iminent, iar în câteva minute avioanele au lansat primele bombe asupra orașului. Desigur zona vizată era cea a gării, pentru ruperea legăturilor feroviare, dar cele 1.200 de bombe au afectat multe alte obiective,…
Cum să plănuieşti o excursie pe mod rapid
Pasul unu. Ieşi şi tu, ca omul, la o cafea, cu amica ta cu care oricum te vezi zilnic dar cu care, cumva, găseşti tot timpul ceva nou ȋn clipele pe care le petreceţi ȋmpreună. Pasul doi. Te plângi că eşti prea stresat şi ai nevoie de o pauză, dar nu poţi găsi nimic care să te atragă ȋn oraşul ȋn care locuieşti. Te-ai săturat parcă de aceleaşi cafenele, pub-uri sau restaurante, aceleaşi muzee sau străzi, acelaşi parc sau mal al apei. E rost de deconectare. Şi te decizi să pleci. Măcar pentru o secundă. Pasul trei. Ȋţi vociferezi dorinţa…
Portret de Transilvania
Numele Transilvaniei s-a ȋmpletit ȋntotdeauna cu misterul şi legenda. Denumit ȋn vremuri străvechi ca fiind ţinutul de după păduri, Transilvania are ȋn componenţa ei ceva magic. Or fi dealurile ei şerpuite, sau câmpia din inimă, or fi munţii ce o ȋmprejmuiesc sau culorile ei, vorbim despre un loc despre care s-au spus şi se vor mai spune multe. Devenind cunoscută pe plan mondial datorită lui Bram Stoker şi a celebrului Dracula, acest ţinut a dat de-a lungul timpului poveşti şi mituri despre locuri şi fiinţe fabuloase ce au intrat ȋn folclorul omenirii. Vampiri, iele, sânziene, solomonari, strigoi – nu e…