Nuanțe vesele, arome unice, formă perfect rotundă… toate într-un macaron: desertul celebru în întreaga lume. Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca majoritatea persoanelor să se îndrăgostească de ele, devenind astfel unul dintre simbolurile dulci ale Franței. De cele mai multe ori sunt asociate cu eleganță și rafinament, iar acest lucru poate că se datorează simplității lor. Cochiliile crocante la exterior și moi în interior au la bază un amestec din migdale, albuș de ou și zahăr. Gustul lor inconfundabil poate fi combinat cu ușurință cu o mulțime de alte arome complementare prezente în crema sau gemul cu…
Iris Delice – o poveste dulce…din Cluj
În urmă cu câteva săptămâni am avut ocazia să îl întâlnesc pe Peter Schuller, persoana din spatele laboratorului de cofetărie Iris Delice. Este un loc cât se poate de dulce, unde iau naștere zi de zi deserturi menite să aducă zâmbete pe chipurile clujenilor. Îmi amintesc în detaliu ziua in care am gustat unul dintre preparatele lui, iar atunci mi-am dat seama, încă de la începutul conversației cu el, de pasiunea pe care o are pentru deserturi. Cu puțin noroc, am început să colaborăm, având aceeași viziune și axându-ne mereu pe calitatea produsului. Curios, l-am întrebat care este povestea din…
Povestea clasicului foietaj
În secolul XVII, produsele de patiserie încep să devină un lux, brutarii și cofetarii atât din Franța, cât și din Marea Britanie, întrecându-se în realizarea acestora. Dar câteva produse atrag din ce in ce mai mult atenția consumatorilor. Este vorba de produsele obținute din clasicul aluat foietaj. Legenda spune că acesta a fost creat de francezul Claude Gelée în jurul anului 1645, când a încercat să realizeze o pâine specială pentru tatăl său bolnav. Regimul prescris de medic îi permitea să consume doar făină, unt și apă. Astfel, Claude a creat foietajul doar din cele 3 ingrediente. Rezultatul a fost…