Miedul, licoarea zeilor Ştefan Decebal Achim, producător local la Sarmizegetusa, ne explică modul de preparare a miedului: “Se hidratează mierea cu apă de izvor, o parte miere la trei părţi de apă, se adaugă un pic de must de struguri sau drojdie şi se lasă la fermentat o lună, o lună şi jumătate. Licoarea ce rezultă se consumă cu măsură, un pahar sau două pe zi. În nici un caz mai mult, că te ia de cap.” Miedul, cunoscut şi sub numele de hydromel, este cea mai veche băutură fermentată, fiind preparat din miere, apă şi fermenţi (drojdie sau must…
Magia cetăților dacice. Sarmizegetusa Regia, Miedul și Mierea lui Decebal (I)
Tăcerea sacră de la Sarmizegetusa Regia Conduc de aproape o oră pe drumul prăfuit de la Costeşti spre Sarmizegetusa. Ne apropiem încet, dar sigur. Suntem în întârziere, în curând va fi ora închiderii la situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, însă speranţa că vom ajunge la timp pentru ultima admisie ne determină să ne continuăm drumul. Şi eu şi prietena mea Adriana, am mai vizitat Sarmizegetusa Regia, nu e prima dată. Însă nu am avut niciodată ocazia să mergem doar noi două, fără a fi necesar ca atenţia noastră să fie împărţită cu grupurile pe care le însoţeam, eu în…