În ultimii ani, o intensă febră a construcțiilor a adus aproape 30 de zgârie nori în Manhattan. New Yorkul a devenit un imens șantier din care răsar în fiecare zi, turnuri de oțel și sticlă de 70, 80, 90 de etaje care schimbă complet skyline-ul orașului. Orașul crește, la propriu, în înălțime. Cartiere vechi, clădiri istorice, localuri culturale și restaurante în care s-a născut New York-ul boem, al artiștilor, al scriitorilor, al dansatorilor, al muzicienilor sunt dărâmate, iar în locul lor apar lanțuri de magazine, cafenele, farmacii, toate la fel de reci și sterile, de sedii de bănci, de…
La pas prin orașul chinezesc
Când vreau să evadez din New York dar nu am timpul necesar, ies la plimbare … tot în New York, așa cum am făcut acum câteva weekenduri, când am pornit la pas prin Chinatown, Orașul Chinezesc. Am colindat prin Chinatown-ul din Manhattan – trebuie să fac precizarea aceasta deoarece în New York mai există un Oraș Chinezesc în Queens și altul în Brooklyn. Chinatown-ul din Manhattan are o populație de 90.000-100.000 de locuitori, este locul cu cea mai mare concentrație de chinezi din emisfera vestică și a luat ființă pe la sfârșitul anilor 1800. Datorită politicii de discriminare a chinezilor…
Căsuța cu cărți
În New York încă se citește. Se citește mult. Oamenii mai știu să prețuiască cărțile și asta mă bucură mult. Poate dispar librăriile, din cauza marilor magazine online, mai ieftine și mai convenabile. Dar cărțile nu pleacă niciunde. În cartierele rezidențiale din New York au răsărit, de ani buni, mici căsuțe care adăpostesc cărți. Little Free Library, mică bibliotecă liberă. O mișcare care are scopul de a aduce cărți gratis în cartiere, de a împarți cărți cu necunoscuții, promovând cititul. În micile căsuțe proprietarul pune câteva cărți. Trecătorii se uită, le răsfoiesc, și pot să ia o carte, cu condiția…