Naveta în metroul newyorchez nu este o activitate tocmai plăcută, cum povesteam acum câteva postări. Totuși, se pare că artiștii au găsit un leac temporar pentru îmbufnarea și graba pasagerilor: muzica. În stațiile mari, cum ar fi cele de la strada 42 (lângă Times Square) sau strada 34 (lângă Macy’s, faimosul magazin), întâlnești deseori grupuri sau soliști care fac mici spectacole pe culoarele cam neapetisante ale metroului. Astfel, prin labirintul subteran al stațiilor, răsună jazz, salsa, samba, rock, muzică clasică, gospel, violoniști, chitariști – cam tot ce iți imaginezi. Muzica reușește să le smulgă câteva zâmbete, sau chiar câteva minute…
New York, … New York ??
În ultimii ani, o intensă febră a construcțiilor a adus aproape 30 de zgârie nori în Manhattan. New Yorkul a devenit un imens șantier din care răsar în fiecare zi, turnuri de oțel și sticlă de 70, 80, 90 de etaje care schimbă complet skyline-ul orașului. Orașul crește, la propriu, în înălțime. Cartiere vechi, clădiri istorice, localuri culturale și restaurante în care s-a născut New York-ul boem, al artiștilor, al scriitorilor, al dansatorilor, al muzicienilor sunt dărâmate, iar în locul lor apar lanțuri de magazine, cafenele, farmacii, toate la fel de reci și sterile, de sedii de bănci, de…
Orașul cu multe fețe
New York. Crezi că îl cunoști? Ce imagini îți vin în minte când îi auzi numele? În primele luni în care încercam să mă așez și eu la locul meu în uriașul ăsta de beton, am colindat toate locurile – clișeu pe care mi le-au arătat filmele: Fifth Avenue, Wall Street, Statuia Libertății, zona de Midtown unde se înghesuiau majoritatea zgârie-norilor. Apoi, luând cu răbdare orașul la pas, săturată de betoane înalte și inexpresive, de locurile turistice ultra aglomerate, m-am îndreptat spre părțile mai puțin mediatizate ale orașului unde am descoperit colțuri secrete, pline de farmec. Chiar și în Manhattan, dacă…