Pe locul vechiului pod al orașului ridicat în secolul al XVII-lea, în anul 1889 s-a construit noul pod de fier. Scopul era de a fluidiza traficul către gară, cele două benzi de circulație și trotuarele largi conferind un aspect modern podului proaspăt inaugurat. În 1890 s-a propus ca pe parcelele de lângă pod să fie construite și patru clădiri impunătoare care să-i flancheze capetele. Cele patru palate nu au aparținut vreunei familii nobiliare, acestea au fost concepute de la bun început cu apartamente luxoase și spații comerciale pentru închiriat, imobilele aparținând unor persoane potente financiar, ale căror proiecte au fost acceptate de către autoritățile locale…
Cimitirul Hajongard – de la „azi mie, mâine ție” la impozantul mormânt fără nume
Denumit „Panteonul Transilvaniei”, cimitirul Hajongard este unic chiar prin numele pe care îl poartă și care ar trebui să fie protejat ca o valoare locală specifică. Deși oficial se numește „Cimitirul Central”, cimitire centrale sunt în toată lumea, dar Hajongard este specific urbei de pe Someșul Mic și majoritatea clujenilor îl recunosc după această titulatură. Numele dealului pe care este amplasat cimitirul vine din dialectul săsesc „grădina cu iepuri” (der Hase = iepure, der Garden = grădină) sau „grădina cu aluni” (die Hasel = alun), dar termenul este discutat și se pierde în Evul Mediu, când locul respectiv era în…
Palatul Urania-basoreliefurile cu nuduri, un cinema luxos și apartamente de vis
Inspirat după Palatul Urania din Viena, construcția de la Cluj, tot în stil secession, a fost proiectată de arhitecții Géza Kappeter din Budapesta și József Stener, arhitectul Aradului. Proprietarul palatului, András Udvary era un mare pasionat al cinematografiei, realizând el însuși câteva „vederi” cinematografice. Basoreliefurile cu bărbații goi de pe fațadă au trezit ample comentarii din partea autorităților publice care le considerau prea îndrăznețe și chiar vulgare, aceste bazoreliefuri simbolizau însă Munca și Știința în forma lor „desăvârșită”. Palatul adăpostea la parter o farmacie, o carmangerie și un magazin de mobilier, în timp ce sus, erau amenajate 17 apartamente repartizate…