La sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut, în Cluj erau înscrise în circulație mai bine de 1.000 de mașini, între care figurau automobile proprietate personală, taximetre și autobuze. Numărul accidentelor era totuși îngrijorător (30 de accidente înregistrate în lunile mai și iunie 1929), iar cauza era viteza prea mare. Oamenii veniți din satele dimprejurul Clujului sau cei care trăiau în zonele mărginașe ale orașului, nu erau obișnuiți cu mașinile, astfel că nu erau atenți, iar șoferilor le erau extrem de dificil să-i ocolească ori să oprească pentru a evita accidentele. Pentru conducătorii auto care mergeau pe drumurile de la periferia…
Exercițiile fizice și curele de slăbire în perioada interbelică
Deși curele de slăbire nu sunt o practică inventată recent, rețetele și dietele pentru slăbit fiind populare încă de acum 2.000 de ani în Grecia și Roma Antică, în perioada interbelică revistele au început să prezinte în mod regulat articole despre frumusețe care este strict apanajul unui corp svelt. Spre deosebire de descrierile antice în care se făcea referire la legătura directă dintre o minte sănătoasă într-un corp sănătos, dietele populare în secolul trecut excludeau din ecuație mintea, ele axându-se doar pe exercițiile fizice care trebuiau să aibă ca rezultat un corp armonios. Lupta cu kilogramele era adresată strict doamnelor,…
Moda în Clujul interbelic
În perioada interbelică s-au înregistrat mari schimbări mai cu seamă în ceea ce priveşte moda feminină. Fiind o categorie tot mai numeroasă pe piaţa muncii şi primind noi libertăţi sociale, printre care şi dreptul la vot, femeile au revoluţionat şi domeniul modei. Ţinutele din ce în ce mai funcţionale şi mai comode au luat locul corsetelor şi al rochiilor ample, doamnele devenind tot mai îndrăzneţe şi în ceea ce priveşte obiceiul de a fuma, transformând țigareta într-un accesoriu care desemna emanciparea. Populaţia înstărită îşi permitea să fie la modă consultând cataloagele și revistele occidentale, croitoresele și modistele adaptând materialele, modelele…