După ce în 1896 Guglielmo Marconi făcea una dintre cele mai revoluționare demonstrații tehnice (transmiterea la câteva sute de metri distanță a unor semnale radio), invenția a fost utilizată atât în industrie sau navigație, cât și în viața de zi cu zi, radioul devenind în mai puțin de treizeci de ani unul dintre cei mai importanți entertaineri. În marile orașe europene s-a dezvoltat conceptul de „Salon de Radio”, un spațiu generos dedicat noului mijloc de comunicare în masă. La Cluj, primul salon a fost deschis în noiembrie 1928 în Piața Unirii, nr. 4, în curte, lângă Farmacia Bíró, de către…
Accidente de circulație în Clujul interbelic
La sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut, în Cluj erau înscrise în circulație mai bine de 1.000 de mașini, între care figurau automobile proprietate personală, taximetre și autobuze. Numărul accidentelor era totuși îngrijorător (30 de accidente înregistrate în lunile mai și iunie 1929), iar cauza era viteza prea mare. Oamenii veniți din satele dimprejurul Clujului sau cei care trăiau în zonele mărginașe ale orașului, nu erau obișnuiți cu mașinile, astfel că nu erau atenți, iar șoferilor le erau extrem de dificil să-i ocolească ori să oprească pentru a evita accidentele. Pentru conducătorii auto care mergeau pe drumurile de la periferia…
Farmecul aparte al Bisericii cu Cocoș
Biserica Reformată a Orașului de Sus este un edificiu care pare desprins dintr-un basm. În vârful turnului cu plan pătrat se află un cocoș din alamă, de aceea, denumirea populară a locașului de cult este „Biserica cu Cocoș”. Fiind înconjurată de o curte cu arbori și arbuști ornamentali și de un gard din fier forjat vopsit în culoarea verde, decorat cu motivul cocoșului, biserica iese în evidență pe artera aglomerată a Căii Mănășturului. La cumpăna dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, importanta comunitate reformată calvină a Clujului a dorit construirea unui nou edificiu, vechile case de rugăciuni devenind neîncăpătoare. În acest sens, a…