Poate îți amintești de momentele în care ai încercat, cel puțin o dată în viața ta de adult să auzi marea, ținând o scoică foarte aproape de urechea ta. Și, cu siguranță îți amintești și că, oricât de departe te-ai fi aflat de ocean sau de mare, parcă auzeai valurile sau măcar sunetul vântului de pe mal. Se spune că cele mai bune cochilii pentru ascultatul valurilor sunt cele mari, în spirală. Unii au sugerat că sunetul care se aude, în realitate, este cel al sângelui care trece prin vasele de sânge ale urechii. Alții spun că, dacă acest lucru…
Alergiile de primăvară
Iarba verde și florile colorate ale primăverii anunță sfârșitul vremii aspre ale iernii. De asemenea, ele marchează începutul alergiilor de primăvară și un disconfort resimțit diferit de milioane de oameni din întreaga lume. Cele mai cunoscute alergii de primăvară sunt febra fânului sau rinitele sezoniere. Vinovatul din spatele simptomelor alergiilor de primăvara este, de obicei, polenul. Mucegaiul joacă, de asemenea, un rol important. Statisticile arată că 20% din populație este afectată de rinita alergică, 6% au cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice. Alergiile reprezintă reacții ale sistemului imunitar al organismului la substanțe inofensive în mod…
Importanța testării auzului la nou-născut și copilul mic
Majoritatea copiilor care se nasc cu o problemă de auz pot fi diagnosticați prin intermediul unui test screening – otoemisiunile acustice. Este important sa îi fie testat auzul în primele 3 săptămâni de viață. Auzul se poate testa începând din primele 3 zile de viață până la maturitate, în orice etapă a copilăriei. Se fac teste obiective și specifice în clinici de ORL care au aparatura necesară acestor testări, fără a fi necesar răspunsul verbal al copilului sau colaborarea conștientă a acestuia. La copiii mai mari se pot realiza și audiograme cu răspunsuri adaptate vârstei. Categoriile de nou născuți cu risc pentru probleme…