Poveşti de bineGeneraţiile cu capul plecat. Cum ne gârbovim din cauza telefonului mobil

Generaţiile cu capul plecat. Cum ne gârbovim din cauza telefonului mobil

Am fost doar noi!

Apoi, a apărut telefonul mobil care a evoluat la smartphone.

Acum suntem noi şi smartphone-ul în aproape fiecare moment al vieţii noastre: când ne plimbăm, când ne întâlnim cu prietenii, în mijloacele de transport în comun, când şofăm, la toate evenimentele la care participăm, la serviciu…

Este foarte normal deja, să folosim continuu telefonul pentru discuţii, jocuri, căutări pe net sau scriere de mesaje. Nu vi se pare că suntem o naţie în care tot mai mulţi avem capul plecat, la propriu, spre ecranul telefonului personal?

Poate vă amintiţi scene din filmele vechi în care fetele învăţau, cu cărţile pe cap, să umble drept, ca adevăratele doamne de societate. Eu îmi amintesc sfaturile bunicii şi coada de mătură fixată între coate, pentru ca spatele să fie drept.

Aţi avut curiozitatea să vă analizaţi postura în timp ce purtaţi o discuţie la telefon? Dar atunci când scrieţi mesaje sau vă jucaţi, indiferent că mergeţi, şofaţi sau doar staţi nemişcaţi?

Cu siguranţă i-aţi văzut pe ceilalţi, dar nu v-aţi gândit la voi şi la cât de caraghioşi suntem, ca aspect, în acele momente.

Din păcate, atunci când folosim telefonul mobil, adevărata realitate dispare în proporţie de peste 50%. Coloana vertebrală se transformă efectiv, într-un semn de întrebare contorsionat în tot felul de poziţii ciudate. Priviţi în jurul vostru la alte persoane care vorbesc la telefon şi vă veţi da seama ce poziţii defectuoase avem cu toţii în timpul folosiri telefonului mobil.

Dacă mâinile ne sunt libere, plecăm totuşi capul spre umărul de pe partea urechii cu care ascultăm şi vorbim până se încălzeşte urechea. Acest aspect are efecte dezastruoase are asupra urechii interne. După ce o ureche s-a încălzit deranjant de mult, iar discuţia nu s-a încheiat, mutăm telefonul la cealaltă ureche şi răsucim capul spre celălalt umăr.

În acest „exerciţiu” coloana are enorm de suferit. Vertebrele cervicale, în timp ce se înclină, pot pensa nervii, muşchii se contractă şi urmează dureri care pot deveni insuportabile şi care radiază spre scheletul capului.

Daca mâinile ne sunt ocupate, ţinem telefonul cu ajutorul umărului pe care îl ridicăm nefiresc de mult. Astfel,   aducem aproape tot corpul într-o poziţie de contorsionare maximă. La foarte puţin timp, în această zonă de coloană cervicodorsală avem un mare „pachet” de nervi. Este afectat şi plexul brahial de unde pot pleca o mulţime de dureri, mai ales dacă exista de dinainte un fond dureros. 

(Daniela Folodi, specialist osteopat, Cluj Napoca)

Şi acum, vă mai reţin doar un minut şi vă întreb: dacă aţi fi opriţi pe stradă şi aţi fi provocaţi, fără nicio implicare a telefonului mobil, să luaţi aceste poziţii obositoare pentru coloană şi total ciudate ca aspect nu doar pentru spaţiul public, aţi răspunde provocării? Aţi zâmbi la vederea altora care s-ar supune experimentului? Dacă da, de ce vă faceţi atât de mult rău vouă înşivă?

Dacă vă ştiţi un vorbitor înrăit la telefonul mobil, dar nu vreţi să renunţaţi la acest obicei oricât de nociv ar fi şi aveţi dureri de cap sau de ceafă, apelaţi cu încredere la osteopat. 🙂 Daniela Folodi, Str. Donath Nr. 24, Cluj-Napoca, 0740 648 673

Mai multe despre intervenţia osteopatului, AICI 

Mai Multe

More article