Cluj Web Story

  • Cluj Web Story
    • Poveşti pentru cei mari
    • Tinerii frumoși ai Clujului
    • Vintage web stories
    • Other web stories
    • Povestile Giovannei
  • Travel Web Story
    • Poveşti în imagini
    • Jungle stories
    • Prin New York
  • Wellnes Web Story
    • Beauty Web Story
    • Mind&Soul Web Story
    • Poveşti cu mâncare
  • Events Web Story
  • Home/
  • Poveşti cu mâncare /
  • Este pâinea bună sau rea?

Este pâinea bună sau rea?

26 iul. 2020 Leave a Comment 689

Este adevărat, nu a fost de la început așa cum o știm acum, însă pâinea era folosită în alimentația oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Pornind de la un amestec din cereale sfărâmate și apă, copt apoi sub razele soarelui și până la imaginea unei pâini din vremurile noastre, a fost un lung proces care a durat mii de ani. Se spune că în Egipt s-a descoperit pentru prima dată drojdia sălbatică, fiind momentul în care oamenii și-au dat seama că pot utiliza diferite bacterii pentru a crea un nou produs hrănitor.

Iar acum întrebarea care frământă multe persoane: este pâinea bună sau rea?

Răspunsul depinde…

Pentru început, pâinea este produsul alimentar obținut prin frământarea unui amestec din făină, apă, drojdie și sare. Afânarea (dospirea) se realizează sub influența drojdiilor, iar coacerea are ca scop definitivarea formei și aromei, în final rezultând un produs comestibil. Cam așa se prezintă lucrurile în cazul unei pâini clasice.

Dacă ne raportăm la făină, putem să o clasificăm în mare, în făină albă și făină neagră. Făina albă conține doar partea din centrul bobului de grâu (endosperm), iar cea neagră conține pe lângă endosperm, si părțile exterioare (învelișul). Indiferent de tipul făinii, aceasta conține o cantitate semnificativă de glucide, pe scurt, amidon. Nu are gust dulce și este un macronutrient esențial pentru noi. Practic, de aici ne luăm o parte din energia de care avem nevoie. Deci, făina nu este inamicul nostru, însă indicat ar fi să o consumăm pe cea neagră sau integrală deoarece se metabolizează într-un timp mai îndelungat (vom avea senzația de sațietate o pentru perioadă mai lungă), conține fibre, vitamine și săruri minerale de care avem nevoie.

Drojdia, nu este atât de rea precum se aude în unele comunități. Aceasta e folosită pentru afânare produsului prin procesul de dospire, fermentează o parte din glucide, rezultând dioxid de carbon și puțin alcool etilic care se evaporă. Mai mult, în cuptor, când temperatura din centrul pâinii va depăși 60 grade Celsius, toate celulele drojdiilor vor fi inactivate; cum se spune popular, drojdia moare.

Nici sarea nu este un ingredient care să ne pună sănătatea în pericol, dacă este consumată în cantități moderate. De asemenea, excluderea sării (clorura de sodiu) din dietă, precum se întâlnește în unele practici, nu este recomandată. În pâine este folosită pentru a controla activitatea drojdiilor și bineînțeles, pentru gust.

Problema ar fi atunci când cumpărăm pâine obținută industrial. Majoritatea persoanelor cred că plătesc un produs realizat din ingredientele enumerate mai sus, însă lista poate fi mult mai lungă. Începând cu zaharurile și grăsimile „ascunse” (în special în cazul chiflelor) și până la aditivi din categoria emulgatorilor, hidrocoloizilor, conservanților sau agenților oxidanți, toate pot fi cumpărate împreună cu o pâine. Astfel, se poate depăși cu ușurință doza recomandată, spre exemplu în cazul grăsimilor sau zaharurilor, prin simplul consum al unui burger.

Așadar, după cum probabil că v-ați dat seama, pâinea poate fi atât sănătoasă, cât și mai puțin sănătoasă (prefer să o numesc așa), în unele cazuri. Important este să nu se exagereze și… să se citească eticheta!

@Alexandru Szabo

Ți-a plăcut povestea?
Înscrie-te pentru a primi săptămânal pe email poveștile de Top.



  • Despre
  • Ultimele Postari
Alexandru Szabo
Alexandru Szabo
Alexandru Szabo
Ultimele postari ale lui Alexandru Szabo (vezi toate)
  • Vinul și dieta - 18 ian. 2021
  • Povestea ciocolatei în anul 2020 - 3 ian. 2021
  • Alimentele care ne fac mai fericiți - 20 dec. 2020
Alexandru Szabo
2020-07-26
Tags:
alexandru szabo painea alba painea buna sau rea painea neagra
26 iul. 2020 Leave a Comment 690
More
← PreviousGerovital Beauty are nuanțe noi de rujuri cu acid hialuronic
Next →Concursul lunii iulie

Related Articles

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Alimentele care ne fac mai fericiți

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Toamna se numără dovlecii

  • Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

  • Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

  • De ce nu trebuie să ne grăbim când mâncăm

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cluj Web Story

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Alimentele care ne fac mai fericiți

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Toamna se numără dovlecii

  • Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

  • Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

  • De ce nu trebuie să ne grăbim când mâncăm

Etichete

Adrenalin Park alexandru szabo Anca Chitoran Ancuţa Lăcrămioara Chiş Asociatia Clujul de altadata aventuri in jungla burn fitness carte Cluj Cluj-Napoca clujul de altadata clujul vechi clujul vechi si nou concurs Concurs Farmec călătorie electric castle Farmec festival film fotografie Gerovital Gyorgydeak Patricia luminița cuna Mind and Soul Web Story muzică Opera Nationala Romana Cluj-Napoca Opera Naţională Română din Cluj-Napoca povesti clujul vechi povesti de calatorie povesti din Cluj povesti din clujul vechi povesti din jungla povesti dulci povestile Clujului prin lume Prin lume cu Luminiţa Cuna retete dulci Salty Spa Someseni spa la cluj spa someseni sweet Alex Tinerii frumoși ai Clujului UBB Universitatea Babes-Bolyai
  • Acasă
  • Despre noi
  • Shopping
  • Events Web Story
  • Politică de confidențialitate
  • Contact

Copyright © 2017 ClujWebStory.ro, All Rights Reserved. SEO made with Squirrly SEO