Poveşti de binePoveşti cu mâncareEclerele – din trecut și până în prezent

Eclerele – din trecut și până în prezent

Care este adevărata poveste din spatele clasicelor eclere, de ce sunt atât de cunoscute peste tot în lume și mai ales, cum pot fi transformate foarte ușor în produse de lux? Sigur nu vă întrebați aceste lucruri atunci când savurați un ecler, dar cu siguranță, după ce veți afla răspunsurile, le veți privi ca un adevărat gurmand.

Exterior crocant, umplutură lejeră și pufoasă, gust original…sunt doar câteva caracteristici ale celebrelor eclere. Aluatul (pâte à choux), bine crescut și cu porozități mari este o însușire din care reiese calitatea produsului. Acesta crește doar sub acțiunea aburilor, fără a fi nevoie de drojdie sau alți agenți de dospire.

Se spune că primele eclere au fost create de Marie Antoine Carême, la începutul secolului XIX. Abandonat, la vârsta de 14 ani a început să lucreze în bucătăriile restaurantelor pentru a-si câștiga existența. Puțin timp după, meseria de cofetar a deveni pasiunea lui, urmând să se mute la Londra pentru a prepara cele mai savuroase deserturi la Casa Regală.

Rețeta simplă a făcut ca eclerele să se răspândească relativ repede peste tot în lume. Aluatul este puțin diferit față de celelalte produse de patiserie, prin faptul că făina este opărită de către componenta lichidă (apă, împreună cu unt și lapte). În pasul următor se adaugă ouă, apoi se omogenizează compoziția. Astfel se creează un aluat cu vâscozitate mai mare, comparativ cu cele clasice, care este turnat în tăvi cu ajutorul unui poche. Există două metode pentru a umple eclerele. Fie sunt tăiate în două, iar astfel se poate vedea crema pe margini, fie sunt injectate în interior cu crema de patiserie. Pentru decor se poate utiliza ciocolată sau diferite tipuri de paste de zahăr.

Dar clasica umplutură cu cremă de patiserie și glazura de ciocolată au început să fie înlocuite de alte combinații din ce în ce mai extravagante. Astfel că în patiseriile de lux vom putea găsi eclere cu arome de flori, dovleac, ceai verde matcha sau chiar cu ardei iute. Decorul joacă și el un rol foarte important în prezentarea produsului, chefii patiseri elaborând mereu stiluri cât mai originale.

Așadar, acum că ați aflat toată povestea din spatele eclerelor, cu siguranță data viitoare veți privi cu alți ochi acest desert franțuzesc, care are cu adevărat o întreagă istorie în spate.

Alexandru Szabo

1 COMENTARIU

  1. Si totusi, am putea sti si noi compozitia cremei? Ca este o parte importanta si nu am mai gustat de peste 30 de ani un ecler „adevarat” cu crema sidefie si definitorie pentru acest produs. Umplut cu ce ne trece prin minte, poate fi orice mai putin „eclere”.

Comments are closed.

Mai Multe

More article