Poveşti din ClujE din al doilea război mondial și încă face pâinea bună

E din al doilea război mondial și încă face pâinea bună

Nu demult am vizitat atelierele Colegiului Tehnic Raluca Ripan în care elevii învață să pună murături, să frământe și să coacă pâine și alte produse de panificație, să tranșeze carnea și să prepare cârnați din aceeia după care nu ți „se apleacă” și care conțin doar carne. Probabil vă întrebați, la fel ca mine, cât contează aceste cunoștințe și cum vor putea fi ele puse în practică într-o industrie în care se folosesc mai mult prafuri decât carne, dar asta este o poveste tristă pe care nu o scriem acum.

Așadar, vizitam, pe rând, sălile de ateliere. Când am intrat în încăperea în care se coace pâinea și patiseriile, doamna Viorica Coldea, maistră și un profesionist dedicat, mi-a prezentat cuptorul „fermecat”.

Este așezat lângă o varintă mai nouă, mai mică și tot profesională a unui cuptor mai nou, însă, așa pus, pare și mai important în peisaj.

Cu cel nou nu trebuie să depui prea mult efort. Este un cuptor profesional care își face treaba. Cuptorul mare l-a primit școala noastră de la olandezi, în 2001 printr-un program internațional de pregătire pentru bucătari și patiseri. Atunci nu a venit doar cuptorul, ci și o mașină de laminat, una de feliat, o presă de divizat și două mixere. Atunci nu era aparatură nouă și chiar după atâția ani de când sunt la noi, ele funcționează foarte bine. Sunt produse ale unor firme renumite în domeniu, HOBART și PROBAT care au viață veșnică. Noi le-am certificat să putem lucra cu ele, să le putem folosi să-i învățăm pe elevii noștri și cred că și după ce noi, cadrele ne vom pensiona, aceste aparate tot vor funcționa.

Cuptorul este cel mai vechi. În al doilea război mondial acest aparat cu cinci vetre a fost conectat la curent și a copt pâine, așa ne-au povestit olandezii. Noi facem pâine, cozonaci și foietaje (Viorica Coldea).

În timp ce tot închideam și deschideam ușile vetrelor cuptorului de 80 de ani și doamna Viorica sigur se gândea că voi strica ceva, a început să depene o altă amintire.

Am aflat că în urmă cu vreo 4 ani, printr-un alt proiect de schimb de experiență derulat de Colegiul Tehnic Raluca Ripan din Cluj, un domn neamț, mai în vârstă, a venit la Cluj să împărtășească din știința lui în preparatul pâinii. Când a văzut cuptorul a rămas uimit și s-a bucurat foarte tare gătind cu el mai ales pentru că marca PROBAT este una germană.

 

Ceea ce este cel mai greu la gătitul cu cel mai vechi cuptor este manipularea tăvilor care sunt foarte grele, pe cuvânt și întreținerea vetrelor. Mi-a cazut bine vizita. Și, în caz că vă întrebați, nu am stricat eu una din ușile vetrelor, așa era de dinainte…nu îi place să stea închisă:)

 

1 COMENTARIU

  1. Foarte frumoasa istorioara. Cu ajutorul unor oameni inimoși, dar și cu sprijinul profesorilor de practică, elevii au învățat și învață meserie la aceasta școală. Doar cine nu vrea, nu învață.

Comments are closed.

Mai Multe

More article