Other web storiesDe acum înainte "strânge-ţi jucăriile" va fi de domeniul trecutului

De acum înainte „strânge-ţi jucăriile” va fi de domeniul trecutului

Am aflat de curând că nu sunt singura care, în copilărie, se întrista ori de câte ori auzea replica „strânge-ţi jucăriile!”… Mi-aduc aminte că mă întrebam: dar mâine nu mă voi juca? Mâine nu o voi lua de la capăt? Mâine nu le voi împrăştia şi strânge din nou?

Soluţia a venit 20 de ani mai tarziu, când mama nu mai are o problemă cu locurile în care îmi las prostioarele… dar să vă zic vouă despre ce este vorba!

Mari şi Mici este un mic atelier de design, prototipare şi creaţie, care aduce la viaţă super instrumente cu dublu impact benefic. Primul din această serie se numeşte Transformo şi este o masă de joacă ce se transformă în etajeră. De ce e faină? Pentru că la finalul zilei mama nu trebuie să se agite că nu are pe unde călca, iar copilul poate continua joaca a doua zi fără a o lua de la capăt cu aranjamentele.

Când masa e desfacută, se poate construi și desfășura pe ea un întreg orășel sau lume fantastică, din carton, lemn, polistiren, jucării. Seara, la culcare, masa se transformă vertical într-o etajeră, cu proprietatea cheie că păstrează construcțiile intacte, astfel că jocul poate fi reluat a doua zi de unde a rămas. Ca etajeră, ocupă mai puțin spațiu, are loc de depozitare și permite dereticarea ușoară a camerei. Ideea mi-a venit în urmă cu vreo trei ani ca răspuns la provocările propriului copil 🙂 Am preluat ideea, am adus îmbunătățiri și am adaptat-o pentru producția în serie, ne-a spus Rareş, creatorul Transformo.

De aş fi avut un Transformo…

Rareş este fost programator – de la a lucra cu baze de date, la a lucra cu lemnul, pare-se că nu e cale lungă. Trebuie să te deschizi către ceea ce te pasionează şi să începi să faci ceva.

Cred ca motivul principal îl constituie dorința de a face ceva cu mai mult sens decât liniile de cod scrise într-un proiect cu care nu te identifici în nici un fel. Lemnul mi-a placut de mic. Construiam tot felul, începând de la clasicele suporturi de șervețele din placaj și terminând cu cotețe de căței acoperite cu țiglă și casuțe în copaci. Mi-a venit ușor să-l îmbrățișez acum, la maturitate. În plus, m-am trezit că toată experiența de programator nu e nicidecum pierdută, întrucât pot acum să construiesc în lemn folosind programe CAD, prelucrare computerizată și proiectare parametrică. Ca să sumarizez, pasiunea pentru lemn a existat întotdeauna, acum doar a fost momentul potrivit ca ea să preia conducerea 🙂
Punând la dispoziția copiilor o suprafață de joacă mare, pe care mulți n-o au în mod obișnuit, aceștia sunt încurajați să creeze lumi, orașe, rețele, batălii, șantiere, să simuleze linii de producție. Copilul știe că poate merge mai departe cu creația sa pentru că seara nu trebuie să strice nimic. Este un adaos semnificativ la experiență de joacă. Apoi, pentru că masă-etajeră este construită din lemn finisat (șlfuit) dar nelăcuit, copiii și parinții au ocazia să petreacă timp de calitate împreună vopsind-o, personalizand-o și apoi, share-uind creația lor cu alți utilizatori.
De altfel, de-abia aștept să aflu la ce altceva le-a mai trecut prin minte s-o folosească; sunt sigur că imaginația lor este foarte bogată!
Mi-ar plăcea să inventez sau să construiesc ceva care sa aibă impact cu adevarat pozitiv asupra comunității, care să aducă valoare. Cred mult în educație și relaționare, cand vine vorba de copii (și de părinții lor) și cred mult în minimalism și stoparea consumerismului, când vine vorba de adulți.
Ce părere aveţi?

Mai Multe

More article