Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCum te poate relaxa cartea de colorat!

Cum te poate relaxa cartea de colorat!

Cartea de colorat pentru adulți a devenit foarte populară în ultimii ani în primul rând datorită beneficiilor pe care le promite cu privire la reducerea stresului și a rezolvării unei nevoi acute de de relaxare. Din ce în ce mai multi adulți, preocupați de starea lor de bine, caută noi soluții și rezolvări ale problemei stresului. Cartea de colorat devine una dintre ele. Unii spun că îi ajută să își reamintească de copilarie, de momentele plăcute, când erau „fără griji”. Pentru alții este o experiență care le stimulează creativitatea și pasiunea pentru frumos.

Cum ne relaxăm când colorăm?

În primul rând pentru că atenția este centrată pe ceea ce facem și ne este mult mai usor să fim prezenți, fără gânduri legate de trecut sau viitor. Este un bun exercițiu de mindfulness. Capacitatea noastră de a fi prezenți si atenți influențează creierul și genele, conform numeroaselor studii din neurostiințe și psihologie. Stresul zilnic, oboseala cronică și epuizarea, modifică circuitele neuronale și capacitatea creierului de a face față situațiilor stresante. În consecință, crește riscul depresiei si anxietății. Grija pentru starea noastră de bine este esențială și ea depinde în cea mai mare masură de noi. Starea noastră de bine este o abilitate pe care o putem exersa.

Când realizăm mai multe activități în acelasi timp, fără pauze de relaxare în timpul zilei, când ne îngrijorăm excesiv sau gândim intens mai tot timpul și încercăm mereu să rezolvăm probleme, acumulăm datorii de stres zilnic, care duc la oboseală, irascibilitate, deprimare, neliniște, îngrijorări. Emoțiile sunt datorate modului în care gândim și interpretăm realitatea. Dacă vrem să schimbăm modul în care ne simțim, avem neapărată nevoie să schimbăm atitudinea noastră față de gânduri. Ele vin și trec și doar într-o mică masură reprezintă realitatea.

Beneficiul major al coloratul este că reînveți că starea ta de bine este în controlul tău. Atunci, vei fi mult mai în contact cu nevoile tale, cu ce simți, ce ai nevoie, ce vrei, unde pui limite și unde nu. Vei fii mai prezent în relațiile cu ceilalți, partener, copii, colegi, prieteni. Când ești mai prezent, nu furat de gânduri și interpretări, ești mai autentic, poți să fii mai empatic și cu mai multă compasiune pentru tine și ceilalți.

Coloratul este o activitate în controlul nostru deplin, care ne ajută să fim prezenți, să facem ceva plăcut, creativ, iar asta ne va relaxa si în timp, va reduce stresul zilnic. Suntem atenți la ceea ce facem, nu la mintea noastră care adesea interpretează și produce ganduri care ne rănesc, ne creează un mare disconfort. Așa recapătăm autocontrolul, reducem impulsivitatea, putem pune mai ușor limite în relații, iar cel mai important lucru, confortul nostru emoțional crește.
De ce însă ne este greu să fim prezenți?


Mintea este obișnuită să gândească, să rezolve probleme, să fie permanent activă. Atunci, ea devine hipervigilentă la ce se întampla în jur,  mai ales la informația negativă – ca o formă de apărare și protecție, iar asta duce la un disconfort uneori permanent.

Avem mare nevoie să reducem interferențele, adică să facem câte un singur lucru o dată, și avem nevoie să ne ținem mintea ancorată în prezent, nu în interpretări, scenarii viitoare sau analize ale trecutului. „Gânditul” să fie doar ca o formă de rezolvare a problemelor și doar pe o durată de timp definită. Să facem lucrurile congruente: când luăm masa- să avem gânduri legate de masă, când ne plimbam- să fim atenți la mediu, copaci, flori, când lucrăm la un proiect – gândurile să fie legate de acel proiect. Amânarea sau evitarea unor lucruri neplăcute, ne creează și ele un mare disconfort. Nici măcar nu reușim să rezolvăm „problema”, în schimb, dobândim o iritare, o nemulțumire, care este prezentă cu noi tot timpul cât evităm sau amânăm lucrurile.

Contraindicațiile coloratului

Contraindicațiile coloratului sunt clare. Să nu folosim această activitate ca o formă de evitare a unor probleme, pentru că, cu cât evităm mai mult, cu atât problemele se amplifică. Aceasta este o activitate care are beneficii, numai dacă suntem prezenți și ne bucurăm de ceea ce facem, dar nu are nicio altă funcție. Nu reușim să fugim de ceva, nu evităm „inevitabilul”. Starea de bine depinde de cât de multă grijă am de mine, cât sport fac, cum mănanc, cum dorm, cât de bune sunt relațiile cu ceilalți, și desigur, ce fac pentru mine. Nicio altă activitate nu este un răspuns magic pentru fericirea și starea mea de bine. Nici măcar coloratul pur și simplu, nu îmi va rezolva singur, toate problemele legate de stres și oboseală, dacă nu fac sport, sau nu dorm suficient, sau nu am relații bune cu ceilalți.

 

Psiholog Domnica Petrovai

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article