Gata, am scăpat de black Friday! Am reuşit să nu dau iama cu totul în portmoneu iar cardul, pe care „l-am făcut uitat” într-o poşetă ascunsă undeva în fundul dulapului, a scăpat neatins, de data asta.
Bun! Dar dacă de valul aşa ziselor reduceri am scăpat ieftin, nu ştiu cum voi reuşi să mă salvez când o să dau nas în nas cu deja instalata atmosferă de shopping de Crăciun din toate, dar absolut toate magazinele. Ghirlande care de care mai verzi(plastic, evident), împodobite ochi cu globuri şi betele, e drept, multe dintre ele chiar reuşite-ca şi obiecte de decor, bomboane colorate aşezate pe brăduleţi(artificiali şi ei, evident), pungi cu cadouri pe care stau prinse panglici gigantice, cântece de iarnă şi agitaţie multă, cam aşa s-ar putea rezuma, foarte pe scurt, atmosfera unui Crăciun comercial. De parcă adevărata semnificaţie a acestei magice sărbători, ar putea fi vândută şi cumpărată. Din fericire, însă, sunt convinsă că foarte mulţi dintre voi aţi reuşit să treceţi dincolo de valoarea comercială a Crăciunului şi că veţi reuşi să simţiţi şi să vă bucuraţi din plin de magia adevărată a miracolului naşterii lui Isus.
Dar, de asemenea, sunt convinsă că, pe foarte mulţi dintre noi, uneori chiar şi pe mine, recunosc, ne mai ia valul…cum să fii tu singura persoană dintr-un mall care să nu iasă cu mâinile doldora de plase de cumpărături?! Indiferent cât de tare „vă ia valul” cumpărăturilor, dacă nu faceţi parte din rândul celor extrem de norocoşi care nu se uită la bonul de casă cu o sprânceană ridicată – şi asta pentru că aveţi un card fără limită, nu cred că veţi fi foarte fericiţi când, imediat după sărbători, vă veţi trezi cu portmoneul gol-goluţ şi facturile neplătite.
Acest „dezmăţ” financiar periculos din perioada premergătoare Crăciunului, poate fi foarte bine anulat dacă veţi ţine cont de două lucruri extrem de simple şi foarte eficiente: unul este organizarea iar cel de-al doilea este ceea ce se cheamă carneţelul de cumpărături, pe care trebuie să îl completaţi (a se înţelege – realiza/bifa) până pe data de 20 decembrie. Am completat şi eu un astfel de „carneţel” anul trecut şi vă asigur că este extrem de eficient!
Organizarea ţine de mici operaţiuni pe care e bine să le faceţi în perioada premergătoare Crăciunului, poate chiar premergătoare săptămânii de dinaintea acestuia. Extrem de important este şi „carneţel de cumpărături”. Ce trebuie să conţină el?! În primul rând, treceţi ca şi cap de listă, suma pe care sunteţi dispuşi să o „sacrificaţi” pentru sărbătorile din acest an. În funcţie de bugetul alocat, veţi şti cât de „darnic” poate fi Moş Crăciun. Acum, cu organizarea în minte şi carneţelul de cumpărături gata să fie completat, aruncaţi un ochi peste planul/lista de mai jos, poate vă ajută:
- Împărţiţi lista de shopping în două secţiuni: cumpărături pentru casă/cadouri.
- Verificaţi din timp ornamentele pentru brad şi obiectele pentru împodobirea casei şi a mesei de Crăciun, pentru a şti sigur dacă mai aveţi nevoie de alte obiecte de decor. Cu siguranţă, globurile de cristal pline de zăpadă sau culoarea roşie a nu ştiu cărui şerveţel, vă va face cu ochiul, dar s-ar putea să nu fie nevoie de o cheltuială în plus, deoarece aveţi acasă suficiente astfel de lucruri.
- Nu uitaţi de instalaţiile cu beculeţe colorate şi dacă e cazul, înlocuiţi beculeţele arse – nu trebuie ca pentru un beculeţ ars, să schimbaţi toată instalaţia!
- Aruncaţi un ochi şi asupra globurilor, în caz că aţi uitat câte au rămas intacte de anul trecut (bănuiesc că le-aţi aruncat demult pe cele sparte). Dacă chiar nu puteţi să vă abţineţi a achiziţiona alte globuri, fie vă uitaţi după unele roşii (acestea nu se vor demoda niciodată) fie cumpăraţi unele cu personalitate, atipice, pictate sau personalizate.
- Nu uitaţi nici de vesela pe care o veţi aşeza pe masa festivă. Ar fi bine să aibe acelaşi număr de farfurii ca în momentul în care aţi achiziţionat-o.
- Ca să nu spuneţi că sunt o zgârcită, ar fi perfect să cumpăraţi câteva lumânări, cu diverse arome, cu care să vă umpleţi casa şi masa. Eu prefer aromele de scorţişoară şi portocale. Îmi aduc mereu aminte de mirosul de cozonaci proaspeţi din casa bunicilor.
- Ce ar fi bine să conţină lista de cumpărături?! Pe lângă lumânări parfumate, eu trec acolo şi şerveţelele cu motive de iarnă, pe care, dacă le cumpăraţi din timp, le găsiţi la preţuri mai mult decât rezonabile în mall-uri.
- Tot pe lista „magică” trec absolut toate cumpărăturile alimentare de care am nevoie pentru a prepara bunătăţile pentru masa festivă de Crăciun. Şi tot aici adaug şi licorile de care vreau să mă bucur împreună cu cei dragi, fie că e vorba de băuturile cu alcool sau de sucurile ori siropurile naturale. Şi pentru că ştiu din timp ce prăjituri vreau să coc în acest an, cumpăr tot din timp, absolut tot ce îmi trebuie pentru fiecare reţetă în parte. Aşa nu voi mai umbla disperată, în data de 22 decembrie, seara, după nu ştiu ce esenţă de portocale…
- Întocmiţi o listă cu persoanele dragi vouă, celor cărora vreţi să le faceţi un cadou şi scrieţi-le numele în ordinea priorităţii pe care o au în viaţa voastră. Gândiţi-vă care e suma de bani pe care v-o permiteţi pentru achiziţionarea de cadouri pentru fiecare dintre ele şi începeţi încă de pe acum să luaţi micile atenţii. Fie că e vorba de jucării, haine, parfumuri sau alte produse cosmetice sau doar mici atenţii, găsiţi o ofertă mult mai generoasă acum, cu 3 săptămâni înainte de Crăciun, decât va fi pe ultima sută de metri, când magazinele vor încerca să îşi vândă inclusiv marfa de care nu au putut scăpa în ultimele luni, şi pe care ne-o vor prezenta ca şi „super sale”. Nu e cazul să o cumpărăm noi doar pentru că nu mai e timp şi doar pentru că oricum, trebuie luat ceva.
- Feriţi-vă să cumpăraţi cadouri doar de dragul de a cumpăra ceva. Un lucru care vouă nu vă place şi care nu foloseşte la nimic, nu va impresiona pe nimeni. Nu dăruiţi niciodată lucruri de care vreţi să scăpaţi sau lucruri ieftine şi de proastă calitate, doar de dragul de a bifa ceva.
11. Nu în ultimul rând, scrieţi în carneţelul de cumpărături şi apoi bifaţi-l ca şi „cumpărat”, un cadou pe care vreţi să vi-l faceţi voi, vouă înşişi/însevă. Fie că e vorba de un ruj, o pereche de mănuşi, o carte, un fular, o poşetă sau orice altceva, fiţi convinşi că, cel puţin o dată pe an, meritaţi să vă răsfăţaţi!
Organizarea şi lista de cumpărături de anul trecut m-a scutit de cheltuieli inutile, de stresul suplimentar generat de shopping-ul disperat de pe ultima sută de metri şi de timp pierdut la cozile de la casele de marcat. Am avut mai mult timp pentru mine şi pentru cei dragi mie! Şi parcă am simţit că şi Crăciunul meu a fost unul mai liniştit!
Angel
- Mami, tu când mă cerţi, mă mai iubeşti? - 17 iun. 2015
- Prinți, prințese și dragoni în mijlocul Clujului - 2 iun. 2015
- Atunci când obişnuinţa ia locul iubirii - 1 iun. 2015