Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCum protejăm animalele de căldură

Cum protejăm animalele de căldură

Care sunt măsurile de protecţie împotriva razelor solare şi a căldurii, pe care le luaţi, dacă sunteţi posesori de animale de companie, pentru a vă ajuta prietenii?!
Cum procedaţi pentru ca şi simpaticii patrupezi să se bucure din plin, de căldură?

Iată câteva sfaturi care v-ar putea fi de folos:

Un control de rutină la medicul veterinar este foarte important, deoarece acesta va verifica starea de sănătate a prietenului nostru şi ne va recomanda, dacă va fi cazul, un program de prevenire a contactului animalului de companie, cu purici şi căpuşe. Din fericire, pe piaţă există o mulţime de produse comerciale care să înlăture aceşti paraziţi externi. Cele mai cunoscute sunt zgărzile cu protecţie de lungă durată, care au eficienţă maximă dacă animalele nu au contactat încă paraziţi şi pipetele, cu rol de eliminare a paraziţilor deja instalaţi în blana animalului. Acestea promit şi că vorţine paraziţii la distanţă, după ce îi înlătură, dezavantajul fiind perioada destul de scurtă de eficienţă, de maxim 30 zile. Aşa că, mai bine prevenim, decât să tratăm.

Dar cel mai mare pericol, în lunile de vară, pentru animalele de companie, îl reprezintă căldura. Blana nu îi prea ajută să se împace bine cu gradele ridicate din termometre. În plus, atât câinii cât şi pisicile păstrează temperatura corporală prin transpiraţia labelor de la picioare şi nu prin toată suprafaţa corpului, aşa cum se întâmplă la om. Dacă nu aţi apucat să vă tundeţi prietenul, şi e o specie blănoasă de câine, de exemplu, ar fi bine să treceţi pe la frizerie. Cu cât blana este mai scurtă, cu atât căţelul se va simţi mai confortabil la temperaturile ridicate. Şi apoi, mai e şi o problemă de igienă.

La fel cum noi, oamenii, simţim nevoia să ne hidratăm mai mult în timpul zilelor toride de vară, să ştiţi că şi în cazul patrupezilor e la fel. Încurajaţi-i să bea cât mai multă apă, pe care nu uitaţi să o împrospătaţi de cât mai multe ori pe zi. Iar o baie bună şi răcăroasă îi va prinde de minune prietenului nostru.

În zilele caniculare evitaţi plimbările la orele amiezii, pe asfalt încins şi în plin soare. Nici locul de odihnă, cuşca, nu ar trebui lăsată în soare, deoarece se poate transforma într-o saună. Încercaţi să o mutaţi undeva la umbră.
Nu în ultimul rând, atunci când ieşiţi în oraş cu maşina, nu lăsaţi animalul de companie închis în maşină, chiar dacă vă gândiţi că va rămâne acolo doar câteva minute, şi oricum, îi lăsaţi geamul întredeschis. Luaţi-l cu voi! Sănătatea lui e mai importantă decât eventualele priviri răutăcioase.
Acestea fiind spuse, să aveţi o vară frumoasă şi jucăuşă!

 

Carmen

Mai Multe

More article