EvenimenteCultura generală a tinerilor clujeni este recompensată pentru a treia oară la...

Cultura generală a tinerilor clujeni este recompensată pentru a treia oară la Olimpiada CuGeT, organizată de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj

  • Ediția 2017 a Olimpiadei CuGeT aduce premii în valoare totală de peste 19.000 de lei și include 31 de licee clujene, precum și tineri cu vârste de 18-25 de ani
  • Primele trei ediții ale competiției s-au adresat, cumulat, unui număr de peste 25.000 de tineri din oraș

Elevii și tinerii clujeni cu cunoștințe solide de cultură generală sunt din nou recompensați în cadrul Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, proiect unic în România, organizat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj. Evenimentul lansat în 2015 a ajuns deja o tradiție în Cluj-Napoca, iar primele trei ediții s-au adresat, cumulat, unui număr de peste 25.000 de tineri.

CuGeT recompensează cunoștințele de cultură generală ale tinerilor de 14-25 de ani din Cluj-Napoca cu premii în bani în valoare totală de peste 19.000 de lei. Concursul se desfășoară în patru etape succesive: etapa pe clasă, etapa pe oraș, semifinala și finala, care va avea loc în 25 noiembrie, sub forma unui show televizat. La ediția din acest an s-au înscris un număr record de 31 de licee, cu șase mai mult decât anul trecut.

„Este cea mai amplă ediție de până acum, cu un număr record de licee și tineri participanți. Pentru noi, această a treia ediție reprezintă atât o mare bucurie, cât și o dovadă de maturizare internă, în cadrul asociației. Evenimentul este extrem de complex și greu de organizat, necesită un buget considerabil, iar efortul de finanțare este un exercițiu de implicare și solidaritate în asociație. Se știe că toate edițiile CuGeT de până acum au avut finanțare exclusiv din mediul privat. Sunt mândră și recunoscătoare că pe lângă orele de voluntariat, am reușit să asigurăm și în acest an suma necesară desfășurării acestui frumos eveniment”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj, în cadrul unei conferinței de presă organizate marți.

Testele din cadrul CuGeT se împart pe trei categorii de vârstă: clasele IX-X, clasele XI-XII și tinerii de 18-25 de ani. La fiecare categorie, câștigătorul finalei din 25 noiembrie va merge acasă cu 2.500 de lei, cel de pe locul II cu 1.500 de lei și ocupantul locului III cu 1.000 de lei. Toți finaliștii vor fi recompensați cu câte 100 de lei. Întrebările din concurs acoperă arii diverse ale cunoașterii, de la istorie, geografie și științe ale naturii la muzică, film, europenism și Cluj-Napoca. O parte dintre finaliștii ediției 2017 au ajuns în ultima etapă a competiției și la ediția anterioară – câte doi elevi de la „Nicolae Bălcescu”, „Gheorghe Șincai”, „Avram Iancu” și „Tiberiu Popoviciu”. De altfel, „Avram Iancu” conduce și topul liceelor cu cei mai mulți finaliști ai acestei ediții: 12.

„Ne bucurăm să contribuim, prin implicarea Inspectoratului încă de la prima ediție, la continuitatea și creșterea acestui proiect educațional de legitimare și recompensare a culturii generale individuale, care le oferă tinerilor o motivație suplimentare către cunoaștere. Asemenea demersuri din partea societății civile, cu sprijinul mediului privat, completează în mod fericit menirea noastră de a oferi un act educațional de calitate”, a adăugat Valentin Cuibus, inspectorul școlar general al județului Cluj.

La rândul său, Emilia Botezan, șefa Biroului de Relații externe și investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a amintit importanța proiectelor comunitare pentru dezvoltarea societății locale. „Vorbim deja de un brand al Clujului și ne bucurăm de numărul tot mai mare de tineri implicați. Municipalitatea sprijină astfel de inițiative venite din partea mediului de business și de la organizații care contribuie activ la motivarea tinerilor spre cunoaștere”, a declarat Emilia Botezan.

Proiectul CuGeT este realizat cu finanțare exclusiv privată, iar partenerul principal este, încă de la prima ediție, EXIMTUR. „Este o bucurie să constatăm că numărul de participanți la CuGeT este din ce în ce mai mare, iar acest lucru ne întărește convingerea că tinerii noștri, atunci când sunt provocați și motivați și în astfel de scopuri, pot să se mobilizeze și să-și concentreze eforturile în detrimentul, poate, al altor modalități de petrecere a timpului liber. Considerăm că este de datoria noastră, a celor care avem ceva mai mulți ani înaintea lor, să încurajăm astfel de evenimente, să-i atragem către acțiuni care stimulează dorința de cunoaștere, către valorile adevărate și, bineînțeles, să-i premiem ori de câte ori avem ocazia”, a declarat președintele EXIMTUR, Lucia Nora Morariu.

Mai multe informații: www.cuget.afacj.ro, www.afacj.ro , www.facebook.com/afacluj

Mai Multe

More article