Poveşti de binePoveşti cu mâncareCrude sau gătite? Cum alegem să consumăm legumele

Crude sau gătite? Cum alegem să consumăm legumele

Acum este momentul în care trebuie să profităm de toate legumele proaspete pe care le găsim în magazinul preferat și să ne reîncărcăm cu cantitatea de vitamine de care avem nevoie. Se știe că legumele proaspete sunt cele mai bune, pline de micronutrienți care susțin buna funcționare a organismului, iar în zilele călduroase de vară nimic nu se compară cu o salată răcoritoare. Ceea ce este mai puțin cunoscut: unele substanțe benefice sunt asimilate mai ușor și într-o cantitate mai mare dacă provin din legume gătite, tratate termic.

Ca regulă generală, tratamentul termic al legumelor fie că este vorba de fierbere, prăjire sau coacere duce la o degradare semnificativă a vitaminelor din produs. Pornind de la acest considerent se poate afirma că legumele sunt cele mai bune dacă sunt consumate crude. Însă există și unele excepții.

Pe de-o parte, legumele care conțin cantități semnificative din vitaminele B și C sau săruri de potasiu (dacă este vorba de substanțe minerale) ar trebui consumate cât mai des în stare crudă. Explicația constă în faptul că vitaminele hidrosolubile din aceste legume se vor dizolva în apa în care sunt fierte sau gătite, iar în acest fel se va pierde un procent semnificativ. De asemenea, temperaturile ridicate (de obicei, peste 70°C) vor denatura structura vitaminelor. Varza, broccoli, conopida sau spanacul sunt câteva exemple de produse care ar trebui consumate cât mai des sub formă crudă.

Un mic secret: pentru a reduce pierderile de vitamine și substanțe minerale cauzate de fierberea clasică sau coacere puteți opări legumele în abur cu ajutorul unei oale sub presiune.

Pe de altă parte, beta-carotenul din care se formează în final vitamina A este mult mai accesibil organismului nostru dacă provine dintr-un produs tratat termic în prealabil. Morcovii spre exemplu, ne vor ajuta mai mult dacă sunt consumați în stare fiartă. De asemenea, același lucru este valabil și în cazul dovleacului sau cartofului dulce, deși acestea nu se consumă în stare crudă. Un alt exemplu este colorantul natural din tomate, licopenul. La fel ca în cazul beta-carotenului acesta se asimilează mai ușor când roșiile sunt gătite înainte.

Dacă se ia în calcul adoptarea unei diete în care este permis doar consumul produselor de origine vegetală sub formă crudă, trebuie analizate cu atenție avantajele și dezavantajele care pot apărea. Deseori în aceste cazuri se întâlnesc carențe în ceea ce privește vitamina B12 sau unele proteine. De asemenea trebuie să recunoaștem că unele produse alimentare sunt mult mai gustoase dacă sunt gătite. Printre avantaje se numără biodisponibilitatea unor vitamine și de asemenea timpul scurt necesar preparării.

În concluzie, consumul legumelor sub formă crudă este benefică în special în această perioadă. Mai mult decât atât, produsele autohtone pot fi găsite acum cu mare ușurință. În același timp, există și cazuri în care este recomandat tratamentul termic prealabil al legumelor pentru a ușura asimilarea unor substanțelor nutritive. Dieta echilibrată rămâne cea mai importantă ținând cont că excesele ne pot afecta mai repede sau mai târziu starea de sănătate.

Mai Multe

More article