Poveşti de binePoveşti cu mâncareColoranți alimentari naturali vs. sintetici

Coloranți alimentari naturali vs. sintetici

Coloranții utilizați în alimente reprezintă o clasă importantă de aditivi din industria alimentară. Aceștia sunt produși chimici responsabili pentru aspectul produselor. Tot mai des îi întâlnim și în produsele de cofetărie, conferind un aspect plăcut și totodată culori apetisante deserturilor.

De cele mai multe ori, la tratamentul termic, multe produse își pierd sau își modifică culoarea, aspectul desertului fiind influențat negativ. Spre exemplu, macarons. Celebrele fursecuri franțuzești își modifică semnificativ nuanța după coacere. Pentru realizarea acestora trebuie ales cu foarte mare atenție tipul colorantului și concentrația acestuia.

Din categoria coloranților naturali cei mai utilizați fac parte pigmenții carotenoidici, antocianii, clorofilele și flavonoidele. Majoritatea sunt substanțe biologic active, adică influențează pozitiv valoarea nutritivă a alimentelor. Spre exemplu, din beta-caroten, colorant galben-portocaliu, se sintetizează vitamina A. Antocianii sunt prezenți în fructe precum struguri, afine, mure sau coacăze negre. S-au demonstrat de foarte multe ori proprietățile anticancerigene ale acestui colorant, însă dezavantajul lor, precum și ale celorlalte tipuri de coloranți naturali, este că sunt instabili la temperaturi înalte și lumină.

Pe de altă parte, coloranții alimentari sintetici sunt mult mai ușor de utilizat. Aceștia nu există în natură și se obțin prin sinteza chimică. Deseori prezintă toxicitate, iar din acest motiv se supun unor teste de scurtă și de lungă durată. Paleta coloristică este mult mai diversificată față de cea a coloranților naturali, sunt stabili, iar din punct de vedere economic, sunt mult mai rentabili.

În concluzie, foarte multe studii arată efectul nociv al coloranților alimentari sintetici, cel mai adesea fiind asociate cu pierderea capacității de concentrare. Așadar, atunci când vrem să realizăm un desert care necesită un colorant, ar fi de preferat să alegem unul natural, chiar dacă este mai puțin stabil și mai scump decât unul artificial, beneficiile pentru organismul nostru fiind semnificative.

Alexandru Szabo

Mai Multe

More article