Other web storiesCele mai mari ninsori ale istoriei

Cele mai mari ninsori ale istoriei

Tuturor ne place să ne bucurăm de o ninsoare abundentă, dar din spatele unei ferestre, lângă un șemineu, savurând un ceai cald cu o priveliște spectaculoasă. Sună extrem de bine, nu? Partea proastă este că marile ninsori nu se lasă anunțate si de cele mai multe ori, vin complicând lucrurile și mai ales viețile noastre.

Încă de când au început să se contabilizeze acumulările abundente de ninsori, în diferite colțuri ale lumii, s-au înregistrat rafale de zăpadă capabile să îngroape sate întregi timp de câteva zile. Sunt convinsă că în Oimiakon, cel mai friguros sat din lume,  oameniisunt obișnuiți, dar nu și noi. Oricât de mult ne dorim zăpadă, în momentul în care aceasta ne strică planurile începe să ne displacă.

Am făcut pentru voi o retrospectivă a celor mai dezastruoase ninsori din lume și totodată și a impactului asupra populației. La nivel global, cele mai mari ravagii s-au înregistrat în Statele Unite ale Americii, sau cel puțin, în acea parte s-au contabilizat cu mai mult succes.

Fotografiile de colecție spun totul.

9. Chicago – 1967  (58 cm)

Chicago este unul dintre orașe extrem de bine cunoscut pentru vânturile puternice din timpul iernii și de aici numele de „The windy city”, dar anul 1967 a rămas în memoria locuitorilor a acestei mari metropole, cu numele de „The Big Snowstorm” mai exact, ziua marelui viscol. În mai puțin de 24 de ore a căzut mai mult de jumătate de metru de zăpadă și au murit 76 de persoane, dintre care 26 în centrul orașului.

8. Ontario și Quebec, Canada – 1971  (61 cm)

Canada este sinonimul frigului, chiar dacă ninsorile cele mai abundente nu obișnuiesc să cadă atunci când temperaturile sunt extrem de scăzute. În martie, o masă de aer umed și mult mai cald decât era normal pentru acea perioadă a anului, a venit din nord-est, mai exact din Atlantic, a îngropat o mare parte dintre provinciile Ontario și Quebec. În Montreal, ninsoarea a fost imensă și a venit împreună cu un puternic viscol care a paralizat orașele, lăsându-le fără electricitate și căi de acces. În restul regiunii, nămeții au ajuns până la 61 de cm, iar furtuna de zăpadă a omorât 20 de persoane.

7. New York – 2006  (68 cm)

Furtuna de zăpadă din 2006 a fost una dintre cele mai puternice care s-au abătut asupra Marelui Măr. A afectat extrem de tare doar o parte a orașului, ceea ce i-a surprins pe mulți dintre cei care au călătorit de la periferie spre centru în decursul acelei zile. A fost un record de acumulare de zăpadă pentru New York și aproape 6 milioane de euro pierderi materiale.

6. Boston – 1978  (69 cm)

Boston a fost unul dintre orașele cele mai des pedepsite, din punct de vedere al abundenței ninsorilor. S-au bătut câteva recorduri însă nu s-a depășit cantitatea căzută în 17 februarie 2003 când s-a acumulat mai mult de 70 de cm de zăpadă. Totuși, chiar dacă furtura din februarie 1978 a înregistrat cantități mai scăzute, a fost mai devastatoare și a omorât 100 de persoane.

5. Appalachian Mountains – 1993  (127 cm)

Unii o numesc furtuna secolului și adevărul este că în 1993 s-a abătut un mare dezastru asupra părții de est a Statelor Unite, cu vânturi puternice și multă zăpadă. De fapt, se consideră una dintre furtunile cu cel mai mare impact când vine vorba de zonele afectate, acestea fiind în total 26 de state de la granița cu Canada și până în Alabama. Au murit 276 de locuitori din toată regiunea iar una dintre cele mai afectate zone, datorită cantității de zăpadă acumulată, au fost munții Appalachian.

4. Saratoga Springs, New York  – 1888  (147 cm)

Cunoscut ca marele viscol din ’88, această furtună de mari dimensiuni a ras mai multe zone, începând cu New England și mai apoi a ajuns până în zona joasă a statului Virginia. 400 de oameni și-au pierdut viața în timpul dezastrului alb. Pe lângă incredibila cantitate de zăpadă acumulată și a temperaturilor extrem de scăzute, principala problemă a fost vântul. Orașul New York a fost paralizat  mai multe zile și în localitatea Saratoga Springs s-a acumulat aproximativ un metru și jumătate de zăpadă.

3. Lhunze, Tíbet – 2008  (183 cm)

De regulă, Tibet obișnuiește să fie un loc extrem de frig, datorită altitudinii, însă în octombrie 2008 a nins 36 de ore încontinuu, acumulându-se aproximativ 2 metri de zăpadă, surprinzându-i pe locuitorii zonei Lhunze. Mai multe clădiri au cedat sub greutatea zăpezii, luând viețile a zeci de oameni. În anumite sate, locuitorii au fost nevoiți chiar să își sacrifice animalele de companie pentru a putea supraviețui.

2. Iran – 1972  (258 cm)

Nu sunt foarte multe date despre aceasta furtună de zăpadă din februarie 1972 din Iran. A fost precum un masacru în masă, creând istorie, cu aproximativ 4000 de decese și a șters de pe hartă aproximativ 200 de sate din jurul orașului Ardakan din sud estul țării. În nord-est, aproape de granița cu Turcia, populația Sheklab și cei 100 de locuitori au rămas îngropați sub 2 metri și jumătate de zăpadă.

1. Buffalo – 1977  (506 cm)

În orașul Buffalo din nordul statului New York, fiecare ninsoare se contabilizează în metri, deoarece este poziționat la malul lacului Erie. Când valul de frig care vine dinspre nord, cu precădere din Canada, trece deasupra apei călduțe a lacului, se încarcă de vapori de apă și se transformă instantaneu în zăpadă abundentă, iar exact în centrul acestui fenomen se poziționează Buffalo. În 1997 zăpada a fost însoțită de un vânt puternic, acumulându-se în anumite zone ale orașului, mai bine de cinci metri de zăpadă.

Spectaculoase imagini, nu?

Mai Multe

More article