Poveşti din ClujCe le citim copiilor de sărbători

Ce le citim copiilor de sărbători

O carte trăiește atunci când este deshisă. O carte trăiește atunci când lasă urme în viața celui care a citit-o și când găsește în interiorul publicului ei amprenta lăsată de vocea, tușa sau personalitatea altor mari caractere creatoare. Dincolo de forma ei de prezentare, de tema abordată, de prețiozitatea și de emoția produse de ilustrația ei, dincolo de bogăția ei stilistică, de direcționarea cititorului spre analiză stilului de lucru și, poate, a caracterului creatorilor, pătrunzând mai profund în esența ei, cartea pentru copii este acel instrument cu puteri magice de cultivare.

Cartea pentru copii cultivă caracterul micului cititor și bunul simț. Acest bun simț poate fi de multe feluri. Poate fi un bun simț estetic, poate fi unul social sau emoțional. Cartea pentru copii, este instrumentul de cultivare a echilibrului și armoniei în spiritul și creierul celui mic.

Fiecare poveste citită e o treaptă urcată pe scară vieții. Cu fiecare lectură, copilul va descoperi lumi pe care înainte nu le cunoștea. Fiecare personaj, fiecare acțiune, fiecare literă și fiecare linie vor crea sensul. Iar sensul este de fapt imaginația, adică treapta cea mai valoroasă a scării pe care ați urcat împreună. Imaginația va ajută copilul să pătrundă în semnificații, să inoveze, să fie adaptabil, să simtă și să gândească dincolo de ceea ce vede privirea.

Familia are un rol esențial în apariția iubirii pentru citit. Prestigiul și importanța cititului sunt câștigate în ochii copilului prin exemplul personal și prin lectură împreună. Concluziile unei lecturi alături de mesajele cele mai importante, râsul, întristarea, modelele unice de atitudine în diverse situații sunt altfel percepute de copil atunci când se întâmplă alături de un membru al familiei și când sunt discutate împreună.
Studiile recomanda ca durata lecturii în familie să fie de 30-40 de minute pe zi. Așadar, nu numărați cărțile citite împreună, ci timpul petrecut citindu-le.

Nu puteam să nu împărtășesc cu voi această perspectivă asupra cărților acum când sunt atât de împlinită pentru că zilele acestea găsim în librării cărți excepționale. Vă invit să le analizați și să evaluați singuri cât de multă bogăție pot ele să dăruiască ochilor și inimii unui copil.

Nu mai este mult până la Crăciun și odată cu el vine liniștea, acea liniște care ne va aduce cu ea răgazul de a citi singuri sau împreună cu copiii noștri un număr cât mai mare al cărților pe care le-am achiziționat în aceste zile. Eu asta îmi propun, v-am mai spus. Îmi doresc să petrecem acasă un Crăciun printre povești și să avem parte de liniște.

Bianca Mereuță

Mai Multe

More article