Poveşti din ClujCasa cea mai faină din Agârbiciu, judeţul Cluj

Casa cea mai faină din Agârbiciu, judeţul Cluj

Nu am pretenţia de a deveni vreun evaluator de case sau proprietăţi, dar îmi place, ca majorităţii, să admir lucrurile frumoase, să apreciez truda oamenilor şi, în mod special, viaţa trăită la sat, în zilele noastre.

Trebuie să recunoaşteţi că viaţa la ţară, în special în actualele condiţii cu reţele de apă şi gaz, cu modernitatea din apropierea oraşelor, cu greu mai poate păstra din savoarea atmosferei tradiţionale.

E nevoie de dăruire, pricepere, câţiva bătrâni de-ai locului dornici să dea mai departe şi oameni în putere care să mai aibă drag de glie. Şi, slavă Domnului, exemple frumoase avem destule în ţara noastră.

Unul dintre acestea este gospodăria familiei Vădan, care, de curând a fost desemnată şi cea mai frumoasă din satul Agârbiciu, comuna Căpuş, Judeţul Cluj.

„Am aflat întâmplător, de la un vecin că gospodăria noastră este pe primul loc în topul celor mai frumoase gospodarii din comună. Noi nu ştiam nici că există un un astfel de top şi nici că suntem în fruntea lui.” (Angela Vădan)

Iar când gospodăria din topul aprecierilor este şi fosta casă părintească, bucuria e şi mai mare.

Angela şi Vasile Vădan şi-au dorit un loc în care să se simtă bine, o casă mică ce să-i încapă pe amândoi, cu o bucătărie în care să aibă loc ei şi câţiva prieteni. Construcţia are un singur nivel şi nu e mai mare de 70 de m2. Absolut suficient spaţiu cât să fie şi intim şi încăpător.

Curtea, în schimb, este „la piece de la resistence”. Şura rămasă de la părinţi a fost reparată, în curte iarba este îngrijită, florile de pe alei sunt de toate culorile, iar nucul de la intrarea în casă fereşte de ploaie câteva piese de mobilier din lemn.

Pentru noi această casă nu înseamnă doar amprenta părinţilor noştri, ci şi multe amintiri frumoase, momente de linişte cu nepoatele, cu copiii…Nu am avut un plan anume pentru amenajarea acestui loc. Am făcut câte puţin, cum am simţit, cum ne-a plăcut nouă. Ne dorim să avem putere, în continuare să întreţinem acest „colţ de rai”, cum spun toţi prietenii noştri are ne trec pragul. Pentru noi aici este locul în care ne-am născut, în care am trăit copilăria şi tinereţea, iar acum este locul care ne încarcă sufletul şi mintea cu bucurie, locul în care ne așteptăm copiii şi prietenii.” (Angela Vădan).

Şi, aşa cum ştiţi voi că ardelenii sunt gospodari, într-un asemenea loc, se va mai lucra mult. Angela îşi doreşte amenajarea şurii pe interior cu un fel de bucătărie, atelier de făcut silvoiţă, iar Vasile abia aşteaptă să finalizeze micul muzeu cu obiecte vechi folosite de buni şi străbuni la munca pământului şi amenajarea casei.

La cum îi cunosc eu, oameni truditori şi gospodari, cei doi, Angela şi Vasile, îşi vor împlini curând dorinţele, iar avântul lor va rămâne molipsitor, în continuare, pentru consăteni care au început, pe ici pe colo să îşi reamenajeze curţile şi casele.

Mai Multe

More article