Poveşti din ClujClujul vintageBiserica Reformată din Orașul de Jos – cea mai valoroasă construcție neoclasicistă...

Biserica Reformată din Orașul de Jos – cea mai valoroasă construcție neoclasicistă a Clujului

Cunoscută și ca Biserica Reformată „Cu Două Turnuri”, această impozantă construcție a fost ridicată pe vechea Uliță Maghiară de Exterior, cei mai mulți dintre enoriași fiind hoștezenii (importanta comunitate de agricultori a orașului, stabilită în afara zidurilor fortificate), al căror număr depășea cu mult deja la sfârșitul secolului al XVII-lea numărul calvinilor care locuiau în interiorul vechilor ziduri ale orașului.

Fiind una dintre cele mai mari comunități calvine din Transilvania, enoriașii clujeni au dorit ridicarea unei construcții demne de importanța pe care o aveau în viața orașului, chiar și după încercările de recatolicizare din secolul al XVIII-lea.

Prima biserică reformată ridicată în afara zidurilor cetății, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, se afla pe locul actualei Facultăți de Teologie Protestantă. La invazia tătară din 1690, biserica a fost distrusă, iar credincioșii au luat decizia de a ridica un nou lăcaș pe o parcelă din apropiere. Amvonul recuperat din vechea biserică a fost instalat în cea nouă, iar în 1775 biserica a fost înzestrată cu o orgă realizată de meșterul Michael Kesstner. O furtună din anul 1827 a smuls acoperișul bisericii din lemn.

În 1829 au început lucrările actualei biserici, lângă cea periclitată de furtună, care trebuia să fie mai sigură, dar și mult mai încăpătoare. Strana preotului, precum și cele două clopote din biserica veche au fost mutate în cea nouă. Administrația orașului a cedat comunității calvine o porțiune ruinată din vechea cetate pentru a utiliza materilul de construcții pentru noua biserică.

Arhitectul însărcinat să conducă lucrările a fost Georg Winkler, care s-a inspirat din planul bisericii reformate din Debrețin. În 3 octombrie 1829, în cadrul unui eveniment festiv, Klárá Rhédeyfiica lui Ádám Rhédéy, comitele Clujului, pune piatra de temelie a noii biserici.

În anul 1839, Anton Kagerbauer, cel mai important arhitect al romantismului și neoclasicismului din Transilvania, preia lucrările bisericii. Fațada monumentală cu șase coloane corintice este completată de două turnuri prismatice înalte de 40 de metri. Problemele financiare au întârziat însăderularea lucrărilor, primul turn fiind terminat în 1842, iar cel de-al doilea, abia trei ani mai târziu.

Biserica este în formă de cruce, cele două nave cu lungimea de 50 de metri intersectându-se sub cupola cu diametrul de 12 metri.

Episcopul auxiliar Sámuel Bodola a inaugurat biserica în anul 1851, lucrările de amenajare continuând și după această dată.

Orga din vechea biserică a fost adusă în noul edificiu, însă la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost vândută Muzeului Ardelean, dar a fost depozitată în condiții improprii, lucru care a atras nemulțumirea comunității calvine care a decis să readucă instrumentul muzical în biserică.

În anul 1911, în lăcașul de cult a fost introdus curentul electric, derulându-se cu această ocazie și ample lucrări de renovare ale interiorului.

În turnul estic al bisericii este amenajat azi un muzeu al hoștezenilor, organizat pe trei niveluri, etalând obiecte vechi și fotografii ale acestei importante comunități a Clujului.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article