Poveşti din ClujClujul vintageBicicleta, fostul „zdruncinător de oase”

Bicicleta, fostul „zdruncinător de oase”

Departe de a fi un instrument de tortură, bicicleta și-a început existența cu numeroase aventuri nefericite.

Invenție din anul 1817 a baronului german Karl Dreis, vehiculul pe două roți a fost inițial confecționat din lemn și numit „laufmachine”, adică mașină pentru alergat.

Fără a dispune de alt sistem de propulsie, ciudata mașinărie trebuia împinsă cu picioarele pe sol pentru a putea fi pusă în mișcare.

Velocipedul, a adus unele îmbunătățiri, pedalele amplasate pe roata din față facilitând mișcarea, dar întăriturile metalice de pe exteriorul axului făceau atât de mult zgomot pe drumurile și aleile pietruite ale orașelor din secolul al XIX-lea, iar șocul pentru utilizatorul acestui nou mijloc de locomoție era atât de mare, încât vehiculul a primit numele de „zdruncinătorul de oase”.

Roata din față, mult mai mare decât decât cea din spate și scaunul poziționat la înălțimea de 1,5 m făcea ca o căzătură să fie de multe ori fatală.

Marele velociped nu a fost bine primit nici la Cluj, deoarece incomoda circulația stradală, astfel că existau restricții cu privire la utilizarea acestui mijloc de locomoție.

Unul dintre proprietarii de velocipede a mituit chiar un polițist pentru a se putea plimba în voie pe aleile din Parcul Central, dar într-o zi, încercând să ocolească un obstacol, s-a prăbușit în lac și astfel i-a venit ideea înființării unui club pentru ca mai mulți oameni să fie uniți în inițiative comune de promovare a noului vehicul.

Inițiativa sa a avut succes, din asociație făcând parte și femei.

Abia în 1879 John Stanley a creat un model cu roțile egale, iar la scurt timp, John Dunlop a inventat anvelopa pneumatică.

 

Astfel, mersul pe bicicletă a început să fie tot mai popular, nu doar ca mijloc de locomoție pentru viața de zi cu zi, ci și ca sport sau metodă de relaxare.

 

 

Popularitatea bicicletei la toate categoriile de vârstă a făcut din anii ‘60 să se producă pe scară largă și biciclete pentru copii, în America, primele modele fiind vopsite în roșu pentru băieți și albastru pentru fete…

 

Dr. Ancuța-Lăcrimioara Chiș
Manager Asociația Clujul de altădată

Mai Multe

More article