Poveşti de binePoveşti cu mâncareBanana, mai mult decât un simplu fruct

Banana, mai mult decât un simplu fruct

Le putem cumpăra din oricare supermarket, au gust dulce și sunt foarte nutritive… da, este vorba despre banane. Deși le remarcăm mereu, povestea lor nu e în totdeauna cunoscută și chiar dacă ne plac și știm că e bine să le consumăm, beneficiile pe care ni le aduc trebuie neapărat prezentate.

Bananierii ale căror fructe galbene le cunoaștem foarte bine au fost printre primele plante cultivate, iar acest lucru nu e de mirare datorită proprietăților bananelor. Au un preț accesibil pe tot parcursul anului, transportul lor este relativ ușor și mai mult decât atât, pot fi consumate de către persoane de toate vârstele. Se spune că producția datează încă din anul 300 î.Hr., când au fost prima oară cultivate în India. Însă până să devină cunoscute în întreaga lume au trebuit să treacă câteva sute de ani.

Bananele sunt printre puținele fructe care își ameliorează aroma și devin mult mai gustoase dacă sunt lăsate să se matureze, culese. De aceea se pretează transportului pe distanțe lungi, acestea fiind expediate înainte să atingă maturitatea deplină. Acum, pe plan mondial Ecuador este cel mai mare producător de banane, fiind urmat de Filipine.

O mulțime de beneficii sunt asociate cu consumul bananelor. Acestea sunt o sursă importantă de potasiu și pectine, conținând de asemenea și magneziu și vitamina C. Iar dacă în dieta noastră vom include aceste fructe, vom beneficia și de o porție de antioxidanți necesari pentru a ne apăra de radicalii liberi. Trebuie reținut că nivelul substanțelor nutritive din banane crește o dată cu gradul de maturare. Spre exemplu, un studiu a arătat că bananele cu pete negre pe coajă sunt de 8 ori mai eficiente comparativ cu cele verzi în ceea ce privește întărirea sistemului nostru imunitar.

Datorită conținutului ridicat de potasiu și a celui scăzut de sodiu, consumul bananelor poate ajuta la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, având rolul și de a regla tensiunea arterială. Mai mult, din banane ne putem lua cantitatea de triptofan care va fi apoi transformată în serotonină, deci, vom beneficia de o porție de fericire.

Atenție însă, consumate în exces, bananele pot aduce o serie de efecte negative printre care se numără dureri de cap sau stări de somnolență datorită conținutului de aminoacizi, care vor dilata vasele de sânge. De asemenea și magneziul, care relaxează mușchii, poate fi uneori benefic, alteori nu. Dar nu este nicio problemă în legătură cu cantitatea de banane consumată zilnic. Experții recomandă să fie consumate în rândul adulților maxim 2 banane medii pe zi, aceasta fiind o cantitate sigură (uneori în dieta noastră nici nu vom atinge limita).

Acestea fiind spuse, bananele sunt și vor fi unele dintre cele mai accesibile fructe atât ca preț, cât și ca disponibilitate pe parcursul anului. De aceea, trebuie să profităm de ele și să ne luăm cantitatea de vitamine și săruri minerale în mod natural. Potasiu, magneziu și vitamina C într-un singur loc. Și cel mai important, putem considera banana un fruct al fericirii.

Mai Multe

More article