Cluj Web Story

  • Cluj Web Story
    • Poveşti pentru cei mari
    • Tinerii frumoși ai Clujului
    • Vintage web stories
    • Other web stories
    • Povestile Giovannei
  • Travel Web Story
    • Poveşti în imagini
    • Jungle stories
    • Prin New York
  • Wellnes Web Story
    • Beauty Web Story
    • Mind&Soul Web Story
    • Poveşti cu mâncare
  • Events Web Story
  • Home/
  • Poveşti cu mâncare /
  • Aromata istorie a turtei dulci

Aromata istorie a turtei dulci

1 dec. 2019 Leave a Comment 1737

Iarna aproape a sosit! V-ați întrebat de ce ne gândim tot mai mult la turta dulce sau de ce asociem mereu anotimpul rece cu aceste mici fursecuri? Probabil datorită multitudinii de arome calde, care ne creează o senzație plăcută… sau poate că lunga istorie a turtei dulci ne face să ne aducem aminte de trecut.

Chiar dacă sună ireal, primele rețete de turtă dulce (sau aluaturi aromatizate cu mirodenii) datează încă de pe vremea Grecilor antici și a Egiptenilor. Atunci, aceste delicii erau consumate doar la unele ceremonii. Însă în secolul XI a luat forma pe care o cunoaște noi, în prezent. Tot atunci s-a creat și un amestec de arome. În mare parte conținea ghimbir, alături de scorțișoară, anason, nucșoară și cuișoare.

În primele rețete se folosea pesmet din pâine, care era înmuiat cu apă, apoi se amesteca cu migdale, zahăr și ghimbir. De ce ghimbir? Pentru că în acea perioadă era un ingredient de lux, importat în Europa. De aici provine și numele în engleză, Gingerbread. După o perioadă de timp, abia în secolul XVI, resturile de pâine au fost înlocuite cu făină, s-au adăugat ouă și miere. Astfel a fost creată o variantă mai fină a turtei dulci.

Regina Elisabeta I a fost cea care a făcut cunoscut omulețul din turtă dulce (Gingerbread man), care a devenit celebru în scurt timp, reprezentând iubirea, atunci când era dăruit. Chiar și celebrul scriitor William Shakespeare afirmă că dacă ar fi avut doar o singură monedă, ar fi folosit-o să cumpere o turtă dulce.

Astăzi, rețetele nu diferă foarte mult. Fiecare producător are libertatea de a aromatiza turta dulce după propriul plac. Dimensiunea și grosimea lor poate varia, fiind foarte des o amprentă a zonei în care a fost făcută.

Trebuie precizat faptul că în Europa există câteva regiuni în care turta dulce este dusă la rang de artă. O călătorie culinară trebuie neapărat să includă cel puțin o oprire în Nurnberg sau Ulm (Germania), Tula (Rusia), Praga (Republica Cehă) sau Lyon (Franța). În aceste orașe, pasionații se pot delecta cu cele mai variate forme și arome de turtă dulce.

La final, tot în cadrul operelor de artă din turtă dulce, trebuie să fie amintite și căsuțele construite în totalitate din acest aluat. Bineînțeles, acestea au devenit populare în Germania, după ce a fost publicată povestea Hansel și Gretel, în secolul XIX. Apoi, creațiile au început să fie tot mai cunoscute, în întreaga lume. În 2001, în Polonia, s-a stabilit un record mondial pentru cea mai mare casă din turtă dulce.

Acum, cu ocazia sărbătorilor, târgurile de Crăciun sunt printre cele mai bune locații din care se pot achiziționa turte dulci. Probabil nu mai reprezintă un simbol propriu-zis al iubirii, însă cu siguranță vor rămâne printre cele mai frumoase cadouri.

 

Ți-a plăcut povestea?
Înscrie-te pentru a primi săptămânal pe email poveștile de Top.



  • Despre
  • Ultimele Postari
Alexandru Szabo
Alexandru Szabo
Alexandru Szabo
Ultimele postari ale lui Alexandru Szabo (vezi toate)
  • Cum influențează emoțiile negative alegerile din alimentație - 28 feb. 2021
  • Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete - 15 feb. 2021
  • Schimbările în bine din alimentația noastră - 31 ian. 2021
Alexandru Szabo
2019-12-01
Tags:
alexandru szabo istoria turtei dulci istorie aromata povesti dulci retete dulci turta dulce
1 dec. 2019 Leave a Comment 1738
More
← Previous5 motive pentru care trebuie să vizitezi Târgul de Crăciun din Cluj
Next →CONCURS pentru o ședinţă de manichiură

Related Articles

  • Cum influențează emoțiile negative alegerile din alimentație

  • Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete

  • Schimbările în bine din alimentația noastră

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Alimentele care ne fac mai fericiți

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Toamna se numără dovlecii

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cluj Web Story

  • Cum influențează emoțiile negative alegerile din alimentație

  • Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete

  • Schimbările în bine din alimentația noastră

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Alimentele care ne fac mai fericiți

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Toamna se numără dovlecii

Etichete

"Clujul de odinioară" Adrenalin Park alexandru szabo Anca Chitoran Ancuţa Lăcrămioara Chiş Asociatia Clujul de altadata aventuri in jungla burn fitness carte Cluj Cluj-Napoca clujul de altadata clujul vechi clujul vechi si nou concurs Concurs Farmec călătorie electric castle Farmec festival film fotografie Gerovital Gyorgydeak Patricia luminița cuna muzică Opera Nationala Romana Cluj-Napoca Opera Naţională Română din Cluj-Napoca povesti clujul vechi povesti de calatorie povesti din Cluj povesti din clujul vechi povesti din jungla povesti dulci povestile Clujului prin lume Prin lume cu Luminiţa Cuna retete dulci Salty Spa Someseni spa la cluj spa someseni sweet Alex Tinerii frumoși ai Clujului UBB Universitatea Babes-Bolyai
  • Acasă
  • Despre noi
  • Shopping
  • Events Web Story
  • Politică de confidențialitate
  • Contact

Copyright © 2017 ClujWebStory.ro, All Rights Reserved. SEO made with Squirrly SEO